Reinhold Lennebo. Foto: Saga Berlin
Publicerat 10 april, 2019

”En missriktad valfrihetsreform”

Hyresrättsinnehavare ska få större valfrihet när det gäller utformningen av den egna bostaden. Det föreslås i propositionen "Fler tillval för hyresgäster" som regeringen har överlämnat till riksdagen. 

I enlighet med Januariöverenskommelsen har regeringen nu lämnat en proposition till riksdagen som föreslår att hyresgäster ska få större valfrihet när det gäller utformningen av den egna bostaden. Utgångspunkten i förslaget är att parterna ska ha stor frihet att komma överens om en ersättning för att höja eller sänka lägenhetens standard i något avseende.

[ Annons ]

En hyresgäst ska exempelvis kunna välja en specifik köksinredning, ett annorlunda golv eller ändra underhållsintervall. Efter tio år ska den överenskomna ersättningen behandlas på samma sätt som hyran för lägenheten i övrigt och ingår då tillexempel i hyresnämndens prövning av vad som är skälig hyra för lägenheten.

En missriktad valfrihetsreform, menar Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo. Även om syftet är gott så kommer förslaget, som det nu, i realiteten inte öka valfriheten.

– Ökad valfrihet är bra och regeringens målsättning är rätt, men den kommer inte att kunna infrias med det här förslaget. Skälet till det hittar vi i den nuvarande hyreslagstiftningen. Den kräver att prissättningen av de olika alternativ som hyresvärden erbjuder hyresgästen ska godkännas av Hyresgästföreningen, säger Reinhold Lennebo.

Han menar att eftersom det inte går att pröva ersättningen för enskilda åtgärder i hyresnämnden så blir det i slutändan Hyresgästföreningen som bestämmer prislappen för olika åtgärder som en hyresvärd kan erbjuda sina hyresgäster.

– Om prislappen är för låg för att en åtgärd ska kunna genomföras, kommer den inte heller att vara möjlig att välja för hyresgästen. Det är så det ofta fungerar idag och det har effektivt bromsat utvecklingen av hyresrätten som boendeform, säger Reinhold Lennebo.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]