Att handla mat är det i särklass vanligaste sättet att hjälpa en granne: 9 av 10 (87 procent) uppger att de har hjälpt till med just matinköp. Foto: Shutterstock.
Publicerat 17 april, 2020

En miljon svenskar har hjälpt äldre grannar

En miljon svenskar har på något sätt hjälpt en äldre granne eller person som tillhör en riskgrupp. Det visar en Sifo-undersökning som HSB Riksförbund har låtit göra.

När vi befinner oss i kris är även solidariteten stor. Grannar i husen hjälper varandra och inte minst gäller det stöd till äldre människor som bestämt sig för att inte gå ut.

Sifo frågade drygt 1 100 personer över hela landet om de har hjälpt, eller kan tänka sig att hjälpa, grannar som är äldre eller tillhör en riskgrupp. 16 procent uppger att de har hjälpt en granne under de senaste 14 dagarna. Och viljan att hjälpa till är stor: Nästan alla, 95 procent, uppger att de kan tänka sig att hjälpa till.

[ Annons ]

Att handla mat är det i särklass vanligaste sättet att hjälpa en granne: 9 av 10 (87 procent) uppger att de har hjälpt till med just matinköp. Därefter är att gå postärenden vanligast (18 procent). På en öppen fråga om man har hjälpt till på andra sätt svarar många att de ser till att hålla regelbunden kontakt med äldre och personer i riskgrupper som nu håller sig isolerade. Till exempel genom att ringa eller att ta sig tid att samtala när man möts utomhus. Många svarar också att de själva håller sig undan med hänsyn till riskgrupperna.

Anders Lago förbundsordförande HSB, säger i en kommentar att han inte är förvånad. Han uppmanar även bostadsrättsföreningarna inför stämmorna som nu ska hållas att göra förändringar för att minska risken för smittspridning,

– Vi uppmanar bostadsrättsföreningar att skjuta på sin stämma och lägga den senare. Vi rekommenderar också poströstning inför stämman, för att minska antalet deltagare på plats, säger Anders Lago.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]