Nu ska Skanska och Greenfoods gröna korridor genom det ekologiskt sterila industriområdet blomma ut.
Den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas. Så brukar det heta – och i regel är det sant. Men i ett gammalt industriområde, sedan länge avskuret från allt vad kretslopp heter, kan faktiskt en ny stor logistikanläggning tillföra hållbara värden. Det var i alla fall ambitionen när Skanska och Greenfood byggde den nya livsmedels- och logistikanläggning Greenhouse på 44 000 kvadratmeter i Helsingborg.
Byggnaden, som invigdes 2023, har solceller på taket, parkeringen har laddstolpar och det är förberett för att även tunga fordon ska kunna laddas.
Men det är vad som nu börjar skjuta skott som verkligen kan göra skillnad för lokalmiljön.
– Vi bestämde oss tidigt för att hållbarhetssäkra fastigheten. Då tog vi såklart med allt som har med själva byggnaden att göra. Men vi ville hitta en ytterligare koppling till vår affärsmodell, som handlar om hälsosam frukt och grönt. Vi är ju helt beroende av ett ekosystem i balans, säger Anna Klenell, projekt-ansvarig och hållbarhetschef på Greenfood.

Logistikanläggningen är byggd i ett industriområde i vad som en gång i tiden var ett ekologiskt sprudlande odlingslandskap. I ytterkanten finns en liten rest sparad i form av naturreservatet Bruces skog.
– Vi började titta på om vi kunde tillföra något annat än bara en vanlig ekologiskt död yta runt byggnaden. Det resulterade i att vi valde att plantera över 50 olika arter som gynnar mångfalden och blir en grön korridor för fåglar och insekter som knyter samman Bruces skog och andra grönområden i närheten, säger Anna Klenell.
Vi valde att plantera över 50 olika arter som gynnar mångfalden och blir en grön korridor för fåglar och insekter.
Investeringsmässigt menar hon att den gröna korridoren var försumbar.
– Insatsen låg mer i en viss tankemöda för att förstå det större sammanhanget. Och i att samverka. Vi har haft dialog med kommunens ekolog som bidragit med viktig kunskap.
Ekoparken är indelad i tre zoner. En med fokus på det ätbara, med bland annat valnötsträd, hassel och äkta kastanj. I en annan zon härmas det gamla skånska odlingslandskapet med ek, oxel, lind och lönn, tillsammans med vildapel och päron, vide, olvon, hägg och hagtorn. I den tredje zonen trängs vildrosor, fläder och körsbär, som har en särskilt fin vårblomning.