[ Annons ]

Stadsvy över Falköping. Foto: Shutterstock.
Publicerat 28 oktober, 2024

”En käftsmäll från Solör”

Det rörliga priset på fjärrvärme i Falköping chockhöjs med 40,4 procent under sommarhalvåret och 24,1 procent under vinterhalvåret. Leverantören Solör Bioenergi anger bland annat prisökningen på biobränsle som anledning.

I fjol höjdes det rörliga priset på fjärrvärme i Falköping med 14 procent. Nu kommer nästa höjning från Solör Bioenergi, och den här gången blir den betydligt saftigare: 40,4 procent under sommarhalvåret och 24,1 procent under vinterhalvåret.

Alma Ohlin, näringspolitiskt ansvarig Skaraborg på Fastighetsägarna GFR, menar att det är oroväckande att fjärrvärmekunder i Falköping återigen drabbas av kraftiga prisökningar. 

[ Annons ]

– Solör Bioenergi är redan i dag ett av de dyrare alternativen, och denna höjning innebär att vi når ännu högre kostnadsnivåer. För hyresgäster betyder detta ökade boendekostnader, samtidigt som fastighetsägare tvingas omprioritera sina budgetar för underhåll och utveckling, säger hon i en kommentar.

Alma Ohlin menar att det leder till svårigheter med att genomföra nödvändiga investeringar som förbättrar fastigheternas kvalitet och energieffektivitet. 

Ökade energipriser och driftkostnader påverkar såklart lönsamheten för fastighetsägare, vilket begränsar möjligheten att växa och investera, menar hon.

– Det är avgörande att energiföretagen tar sitt ansvar och arbetar för långsiktigt hållbara prisstrategier som gynnar både näringsliv och invånare.

Thomas Thiel, vd på allmännyttiga Falköpings Hyresbostäder, säger i en kommentar att prishöjningen är en käftsmäll som slår undan fötterna på fastighetsägare och på kommunens potential att attrahera nya företag och kommuninvånare. 

– Som fastighetsägare kan vi inte ta ut alla kostnadsökningar på våra hyresgäster. Istället blir det underhåll som får prioriteras bort. Underhållsskulden växer och blir ett framtida problem, säger han i ett uttalande.

När Fastighetstidningen ber Solör Bioenergi kommentera prishöjningen svarar bolaget med ett mejl där de bland annat skriver att biobränsle har ökat med 100 procent mellan 2022 och 2024, samt att valet att enbart elda med förnybart biobränsle innebär en exponering för prissvängningarna på marknaden för dessa bränslen. 

Men nämner även problemen med att köpa lokalt bränsle:

”Fjärrvärmebolag i vår del av världen vill ofta köpa bränsle i stort sett samtidigt. Vinterhalvåret, från oktober till mars, är den period då kunderna efterfrågar värme som mest. När alla vill köpa bränsle samtidigt, stiger som sagt priset, eftersom det inte finns oändligt med bränsle på marknaden.”

Totalt sett, menar man, är prisökningen inte tillnärmelsevis lika hög som kostnadsökningarna.

Thomas Thiel köper inte förklaringarna.

– Argumenten från Solör varför taxorna höjs så mycket i Falköping blir omöjliga att förstå när andra likvärdiga fjärrvärmeleverantörer i vårt närområde inte tar ut så höga avgifter. För oss fjärrvärmekunder är det bara och inse att fjärrvärme i Falköping inte är en produkt att ha i sin framtida portfölj, säger han.

Fastighetsägarna i Skaraborg och Hyresbostäder i Falköping uppmanar nu Solör Bioenergi att omvärdera sina prishöjningar och överväga hur de kan mildra effekterna av de ökade kostnaderna.

”Ett gemensamt ansvarstagande behövs för att säkerställa en hållbar utveckling som stärker regionens konkurrenskraft och ekonomiska hållbarhet.” skriver man.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]