Bjarne Fjellanger. Ålder: 55 år. Titel: vd, MölnDala Fastighets AB. Bor: Villa i Stenungsund. Karriär: Sedan 2016 vd för det kommunala bolaget MölnDala Fastighets AB som leder byggkonsortiet Forsåker. Jobbat i över 30 år inom bygg och fastighet, bland annat på KF Fastigheter, Steen & Ström och Veidekke. Foto: Johannes Berner
Publicerat 8 maj, 2020

En enkel byggare

Bjarne Fjellanger har gått den långa vägen. Som vd för MölnDala Fastighets AB har han nu tagit rodret för ett enormt projekt. Att förvandla ett nedlagt pappersbruk till en helt ny stadsdel. Han är inte orolig.

Kaffemaskinen har inte hunnit bli inkopplad. Bjarne Fjellanger ber om ursäkt. På måndag ska han och hans medarbetare flytta in i sitt nya kontor. Byggnaden är från 1856. Här tog man emot lump som revs i bitar för att sedan bli pappersmassa. Inredningen speglar det som är kärnan i den nya stadsdelen Forsåker i Mölndal. Historia som möter nytt. Här finns ett bord tillverkat av gamla valsrullar, originalfönster och bevarade tegelväggar.

Arbetsplatserna är moderna med ljuddämpande skärmar klädda i vackra gamla tyger. På väggen hänger foton från det gamla pappersbruket sida vid sida med visionsbilder av det som nu växer fram. På 24 hektar ska det rymmas cirka 3 000 bostäder, tusentals arbetsplatser, handel, service, utbildning och kultur. Göteborg är åtta minuter bort med tåg och E6:an ligger precis intill. 2029 ska det nya snabb-tåget till Landvetter börja rulla.

[ Annons ]

– Jag såg direkt en enorm potential i det här området. Nu är detta det största stadsutvecklingsprojektet i Västsverige. De senaste fyra åren har Sverige Bygger utnämnt oss till Sveriges hetaste byggprojekt. Otroligt kul, säger Bjarne Fjellanger med ett lätt skorrande som skvallrar om dialekten från norska Vestlandet där han är uppväxt.

Forsåker är ett projekt med stora visioner. Men Bjarne är inte alls bekväm med att beskrivas som visionär.

– Äsch, jag är bara en enkel byggare som vill hitta smarta lösningar på stora problem, säger han.

Kanske något av en underdrift, men Bjarne Fjellanger har förvisso gått den långa vägen.

–  I grunden är jag snickare och har ett genuint intresse för hantverket. Både farfar och pappa snickrade. Sedan blev jag byggnadsingenjör och jobbade i många år med exploatering och projektutveckling. Mycket har handlat om att skapa mötesplatser och jag har drivit stora projekt kring nya köpcentrum, till exempel Allum i Partille.

Snart dags att flytta in i det nya kontoret. Bjarne Fjellanger kollar tygprover tillsammans med kollegan Frida Nilsson. Foto: Johannes Berner

Under en period på tidigt 90-tal hade han eget företag. Då var inget uppdrag för litet.

– Jag minns att ett jobb var att bygga ett utedass. Det tog mig en dag och timpengen var 200 kronor plus moms.

En nätt inkomst på 1 600 spänn alltså. Ett ganska långt steg till Forsåker där de totala investeringarna i runda slängar beräknas till cirka 20 miljarder kronor. Men Bjarne är inte mannen som ligger sömnlös på nätterna.

– Nä, nä, det är ingen idé att oroa sig. Det tar bara energi och jag är rätt bra på att inte ta med mig jobbet hem. Jag gillar att blåsa ur hjärnan med en deckare eller en film i min hemmabio. Det får inte vara något alltför tungt.

Att Bjarne Fjellanger tog jobbet som vd på MölnDala handlade om bra timing. Han jobbade för kf Fastigheter som beslutat sig för att avveckla verksamheten i södra och västra Sverige.

Det gäller att göra kloka val. Hur skapas bra bostäder, arbetsplatser och mötesplatser? Hur blir det en hållbar stadsdel?

– Jag funderade över vad jag skulle göra och hade lite olika spår. Då öppnade sig den här möjligheten Med allt jag hade i bagaget kändes det helt rätt, säger han och fortsätter:

– Jag gillar att utveckla och planera. Att skapa en ny stadsdel som Forsåker påverkar livet för många en lång tid framåt. Så det gäller at göra kloka val. Hur skapas bra bostäder, arbetsplatser och mötesplatser? Hur blir det en hållbar stadsdel?

Med sin långa erfarenhet i bagaget känner sig Bjarne Fjellanger helt trygg med att leda pro-jektet Forsåker. Foto: Johannes Berner

Utanför öser regnet ner. Bjarne pekar ut genom fönstret där forsen brusar. Mölndalsån flyter genom hela området och det var vatten-kraften som gjorde det möjligt att anlägga fabriker och producera papper.

–  Oj vilka flöden! Kolla bara hur många kilowattimmar som bara blåser förbi. Vi ska göra i ordning det gamla kraftverket, med nya turbiner, nytt intag och nya rör under marken. Förhoppningen är att vattenkraften ska göra området självförsörjande med egenproducerad, grön el.

Det gamla pappersbruket med sin 300 år långa historia lades slutligen ned 2006. Sedan dessa har huvudbyggnaderna stått övergivna. De är inte i bästa skick, men så mycket som möjligt ska rustas upp och bevaras. Vi ger oss ut i regnet, hukar, och går in i den 180 meter långa byggnaden där en av pappersmaskinerna fanns. Ett rejält kliv tillbaka i historien. Nu är det rått och kallt, graffiti på väggarna och kal betong. Som gjort för något otäckt mord. På film alltså.

– Precis. Vi har faktiskt haft flera produktionsbolag som spelat in här, bland annat Johan Falk och Enkelstöten.

Bjarne gör en svepande gest och säger:

– Tänk dig bara vad det här skulle kunna bli! Här en hotellreception och på övervåningen hotellrum. Det finns också två spångar som leder över till byggnaden mitt emot. Där finns utrymme för restauranger och konferenslokaler. Jag har haft en del hotellentreprenörer på besök och de ser precis samma potential som jag.

Designern Malin Leijonberg har inrett kontoret och låtit det spegla Forsåkers själ där gammalt möter nytt. Foto: Johannes Berner

Det går inte att ta miste på entusiasmen.

– Jag vill ta till vara det gamla och bygga upp det nya. Jag blir inspirerad av platser som Carlsberg Byen i Köpenhamn och Kings Cross i London. Jag vill fylla de gamla bruksbyggnaderna med kreativt innehåll. Här ska finnas rum för dans, film, teater, musik, konsthantverk och utställningar, säger Bjarne och fortsätter:

– Om jag sitter på en middag och någon frågar, jaha och vad jobbar du med? Då är det roligt att kunna säga att jag utvecklar framtidens mötesplatser. Säger jag byggnads-ingenjör tycker folk att det låter tråkigt.

Vägen från idéer till verklighet är dock lång. Förhoppningen var att detaljplanen skulle ha godkänts 2019 och spaden sättas i marken i år. Men så bestämde Trafikverket att Mölndal ska bli en av stationerna för det nya höghastighetståget mellan Göteborg och Borås.

Just nu utreder man hur många spår som behövs och det påverkar detaljplanen.

– Vi kommer att tappa ett till ett och ett halvt år. Visst, på kort sikt känns det frustrerade. Men på lång sikt är det fantastiskt att vi får ännu bättre kommunikationer. Självklart respekterar vi de noggranna processer Trafikverket har.

Under tiden tas en ny detaljplan fram som täcker ett lite mindre område. Förhoppningsvis kan den klubbas under 2020 och byggstarten ske 2021. Fortfarande är målet att allt ska vara klart omkring 2035.

– Då har jag gått i pension. Självklart ska jag flytta hit. Jag har redan valt ut var jag vill ha lägenheten.

– Jag har varit ett Liverpool fans sedan jag var liten och tittade på Tippe-kampen. Alltså som svenska Tips-extra. De var helt enkelt bra och vann mycket, både i ligan och i Europa. Supporterklubben bildades 1980 och då gick jag förstås med. Nu åker jag till Liverpool varje år och kollar nån hemmamatch. Jag dras till den gränslösa gemenskapen och kamratskapet. Engelska fotbollssupporters har ju lite av ett dåligt rykte. Men under alla år har jag inte sett ett enda slagsmål. Den här kakelplattan fick jag av min dotter för några år sedan. Den är bara en av alla mina Liverpool-prylar. Hemma har jag fullt med halsdukar och tröjor.

MölnDala Fastighets AB
Vad: Bolag som ägs av Mölndals stad
Antal medarbetare: 12
Projekt: Att utveckla den helt nya stadsdelen Forsåker

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]