Publicerat 17 december, 2018

”En del kollegor kan gå i konkurs”

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke tror att 2019 blir ett tufft år och att en del kollegor i rentav kan gå i konkurs. Slutet av hösten nästa år kan det bli jämvikt mellan utbud och efterfrågan.

Vad förväntar du dig av 2019?

[ Annons ]

– En fortsatt tuff marknad, minskat bostadsbyggande men också en gryende insikt om att de kreditrestriktioner som Finansinspektionen genomfört under senare år, med politikernas goda minne, varit missriktade och att åtgärder måste vidtas.

Och vad känner du oro för?

– Att en del kollegor i branschen får problem, kanske rentav konkurser, som skapar oro hos konsumenterna och drabbar även stabila företag som vårt.

Och tillförsikt?

– Att vi mot slutet av nästa höst nåt en jämviktsnivå på marknaden mellan utbud och efterfrågan. Det kommer visserligen ske på en mycket lägre nivå än idag men kommer ändå att leda till en viss normalisering. Bra för oss bolag. Illa för Sveriges unga.

Vilka politiska förändringar ser du helst genomförda under 2019?

– Det finns bara två vägar att välja mellan. Antingen luckrar man upp kreditrestriktionerna eller så inför man balanserande åtgärder, typ startlån, lägre bolånetak, högre bostadsbidrag, möjlighet till kompiskontrakt.

Blir det en fortsatt inbromsning av byggandet även 2019?

– Svar, JA.

Hur möter ni det?

– Som finansiellt stabil aktör anpassar vi oss, passar på när marknadsmöjligheter dyker upp och ser till att vi stärker vår konkurrenskraft.

Och personligen, vad ser du själv mest fram emot nästa år?

– Jag ser alltid fram mot att ljuset och värmen ska återvända i mars – april. Jag ser fram mot några sköna sommarveckor på Gotland och att få hälsa på första barn-barnet Gabriel och hans goa föräldrar då och då. (Kanske flyttar en hundvalp in också. Vi får se.)

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]