Ola Johansson. Centerpartiet irriterad över S svar på de bostadspolitiska spörsmålen. Foto: Wikimedia
Publicerat 10 december, 2018

”En bostadspolitik i Vänsterpartiets anda”

Luddigt, motsägelsefullt och en bostadspolitik mer i Vänsterpartiets anda. Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson, Centerpartiet, är besviken över Socialdemokraternas svar i regeringsförhandlingarna.

Bostadspolitiken var vid sidan av arbetsmarknaden och skatteförändringar det område som S och C inte kunde komma överens om för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Det stod klart när Annie Lööf idag drog ner rullgardinen för det regeringsalternativet.

[ Annons ]

Fastighetstidningen får tag på Ola Johansson någon timme efter Annie Lööfs presskonferens och han är mycket besviken över Socialdemokraternas inställning.

– Vi har hela tiden varit på det klara med att det krävs strukturreformer för att få fram fler nya bostäder och fler lediga lägenheter. Man måste då göra breda överenskommelser. Nu fick vi några luddiga och motsägelsefulla svar som skulle kunna tolkas som att vi kommit överens men där sanningen är att det mesta skjuts på framtiden och att problemen kvarstår, något sådant kunde vi inte acceptera, säger en märkbart irriterad Ola Johansson.

Det som var uppe till förhandlingar var fri hyressättning vid nyproduktion, möjligheten för hyresvärd och hyresgäst att själva teckna avtal och en höjning av schablonavdraget vid andrahandsuthyrning, idag är nivån 40 000 kronor per år.

– Jag kan inte gå in på detaljer men det förslag S lämnade om fria hyror vid nyproduktion hade rätt många utvägar som hade gjort att det i praktiken inte blivit av. Vi anser att det ska vara förbehållslöst fria hyror och inte presumtionshyror som sedan kan göras om till bruksvärdeshyror, säger Ola Johansson.

Hyresförhandlingar vid sidan av Hyresgästföreningen fanns inte heller öppningar för.

– Där var dörren helt stängd och inget att förhandla vidare om. Man kan inte tolka det på annat sätt än att Socialdemokraterna hellre lutar sig mot Vänsterpartiet än mot oss i dessa för samhället så viktiga frågor. Och det är väl ingen hemlighet att de bostadspolitiska samtalen 2016 också gick i stöpet på grund av Vänsterpartiets inflytande, säger Ola Johansson.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]