Årets Ramirentrapport visar att anställda inom byggbranschen tror på fler byggprojekt under 2025, samtidigt är var sjätte anställd rädd att mista jobbet.
I årets Ramirentrapport, som släpps i sin helhet i slutet av februari, har drygt 500 personer inom byggbranschen svarat på frågor om hur de ser på framtiden för branschen.
2024 var ett tufft år för byggbranschen, präglat av konkurser och oro. Ramirentrapporten visar att 27 procent av företagen har minskat sin personalstyrka. Dessutom valde 16 procent att inte investera i nödvändiga maskiner och annan utrustning, vilket är en ökning med 2 procent jämfört med året dessförinnan.
För att minska kostnaderna har företagen även infört åtgärder som pressade tidsplaner, uppsägning av konsulter och färre praktikplatser. Även trivselarrangemang, som gemensam fika och frukost, har dragits ner.
Men nu tyder mycket på att det värsta kanske är över. En fjärdedel av anställda i branschen tror att deras företag kommer att inleda fler byggprojekt under 2025, jämfört med 2024. 47 procent tror att de kommer ha ungefär lika många och 19 procent tror på färre projekt.
Trots påvisat hopp om en ljusare framtid, känner sig fortfarande var sjätte anställd orolig för att förlora jobbet på grund av arbetsbrist under 2025.
– Det vi kan se är att infrastruktur- och samhällsbyggandet kompenserar för det minskade bostadsbyggandet. Avgörande nu är att branschen får positiva signaler och en tilltro till att investeringarna inom dessa områden faktiskt kommer igång – inte minst inom den gröna omställningen, säger Jens Sjöberg, vd Ramirent.
Under tuffa tider blir det även svårare att locka nya kompetenser och upprätthålla en attraktiv bild av branschen. På frågan om en anställd skulle uppmuntra sitt barn eller andra ungdomar att arbeta i byggbranschen svarar 40 procent kanske, medan 19 procent skulle avråda från en karriär inom byggbranchen – 39 procent svarar ja, absolut. Bland byggnadsarbetare svarar hela 26 procent nej på frågan.