Intresset för att bo kollektivt är stort bland studenter. Foto: White arkitekter.
Publicerat 16 juni, 2016

En av tre studenter vill bo kollektivt

En ny omfattande undersökning, där 2 035 studenter tillfrågats om hur de vill bo, visar att intresset för kollektivt boende är stort. Men få vill bo i den klassiska studentkorridoren.

Studien som gjorts med finansiering från Boverkets innovationsstöd visar att fler än var tredje student vill bo kollektivt. Det är framförallt den sociala aspekten som lockar till det kollektiva boendet. Men det är inte den klassiska studentkorridoren som står högst upp på listan. Flest vill istället bo i en större lägenhet och dela med ytterligare en eller två studenter. Bara fyra procent vill bo i en studentkorridor med nio eller fler studenter.

[ Annons ]

– Att så många efterfrågar ett kollektivt boende är lite förvånande. Det har länge funnits en uppfattning i branschen att det kollektiva boendet är oattraktivt, men studien visar att efterfrågan har förändrats snarare än helt försvunnit, säger Martin Johansson, generalsekreterare för Studentbostadsföretagen.

Studien visar också att studenterna i större utsträckning vill kunna umgås med vänner, laga mat och studera i sin bostad.

Det har länge funnits en uppfattning i branschen att det kollektiva boendet är oattraktivt

Många kan tänka sig att dela kök, matplats, vardagsrum och balkong eller uteplats med andra studenter. Men att dela sovrum med någon annan är det bara två procent som kan tänka sig.

– För att hitta bostäder som bättre stämmer överens med studenternas preferenser har White arkitekter utifrån studiens resultat tagit fram konceptbostäder för en, två och sex studenter. Bostäderna blandar privata och gemensamma ytor på ett sätt som motsvarar studenternas önskemål. Det finns dessutom ett tydligt fokus på flexibilitet för att kunna anpassa bostaden efter olika behov.

Konceptbostäderna kommer delvis att förverkligas i ett kommande projekt hos Stockholms Studentbostäder (SSSB).

– När vi insåg hur stort intresset är för att bo kollektivt blev vi överraskade. Studentbostäder har utformats på ett likartat sätt under lång tid men utifrån den här undersökningen vågar vi skapa en ny palett av studentbostäder för olika sätt att leva. De tre bostadskoncepten visar också att yteffektivitet och tilltalande arkitektur inte står i motsats, utan snarare bidrar till varandra, menar Kristoffer Roxbergh, ansvarig arkitekt på White.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]