I lucka 4 i Fastighetstidningen julkalender beger vi oss in i den digitala världen. Hos Wallenstam har man märkt att boendeappen är ett utmärkt verktyg för att bygga grannsämja.
Hyresgästföreningen beskrev överenskommelsen om ett tvåårigt hyresavtal i början av året som en tuff men konstruktiv förhandling. Men i lucka 4 på Fastighetstidningens julkalender handlar det mer om dialog än förhandling då vi beger vi oss in i den digitala världen och Wallenstams boendeapp som är ett utmärkt verktyg för att skapa grannsämja.
Den första piloten av Wallenstams boende-app lanserades 2019 och strax efter det rullades den ut i hela fastighetsbeståndet där numera majoriteten av hyresgästerna är anslutna.
Via mobilappen får hyresgästerna notiser om boendet, möjlighet att boka gemensamma utrymmen som tvättstuga och kontakt med kundservice.
– Utöver att hitta frågor och svar, manualer och skötselinstruktioner kan hyresgästerna också betala sin hyra, kontrollera sin el- och vattenförbrukning, göra felanmälningar och få tillgång till vissa erbjudanden som exempelvis försäkring, berättar bolagets informationschef Pernilla Nätt.
En möjlighet att kommunicera med varandra, vilket stärker både sammanhållning och trygghet.
Men det kanske viktigaste resultatet är att grannsamverkan har ökat. Det då det dessutom finns möjlighet att via ett socialt flöde dela, sälja, byta eller ge bort saker till sina grannar och omsätta delningsekonomi i praktiken.
– Via appen får Wallenstam som bolag en utökad möjlighet till kommunikation med hyresgästerna och de får också en möjlighet att kommunicera med varandra, vilket stärker både sammanhållning och trygghet i området, säger Pernilla Nätt.
Hon berättar hur man under året fått många inspirerande exempel på fin grannsamverkan.
– Alltifrån att grannar hjälper varandra med handling, passar grannens katt, till att man ber om hjälp till tips om saker i närområdet. Vi har haft nöjet att nås av några solskenshistorier om husdjur som hittat hem, nya lekkompisar som trivs ihop och vardagshjälp grannar emellan när det som mest behövs, säger Pernilla Nätt.