Foto: Utopia Arkitekter.
Publicerat 2 mars, 2020

Emma Jonsteg – en stark röst i samhällsbyggandet har tystnat.

Emma Jonsteg, grundare och vd på Utopia Arkitekter har gått bort efter en tids sjukdom. Emma Jonsteg blev 47 år gammal. Hon var vid sidan av sin roll som vd och arkitekt även en av de starkaste rösterna för att arkitekter måste få en central roll i samhällsbyggandet.

Hennes man skriver på Facebook att Emma Jonsteg diagnosticerades i cancer i början av juni 2019 och att sjukdomen spred sig och inte gick att stoppa. ”Världens största, starkaste och vackraste hjärta har slutat slå.”, skriver han

[ Annons ]

Emma Jonsteg har varit en stark drivande kraft i svensk arkitektur under framför allt de senaste tio åren. Hon var med och grundade Utopia Arkitekters tillsammans med Mattias Litström 2008 där de redan tidigt la grunden för bolagets inriktning – högkvalitativ arkitektur där estetiska kvaliteter för köpare och hyresgäster är lika viktigt som ekonomisk avkastning för byggherren.

Hon var även fram till sin sjukdom vice ordförande i branschorganisationen Sveriges Arkitekter.

I en intervju med Fastighetstidningen http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/vi-gor-inte-bara-snygga-fasader/ säger Emma Jonsteg att hon redan som ung på 70-talet i hemmastaden Göteborg bestämde sig för att bli arkitekt.

– Jag har alltid varit väldigt fascinerad av miljöer och vad det är som gör att man trivs i en viss miljö. Varför tycker man om ett hus eller ett rum och vad är det egentligen som gör ett område attraktivt? Det var frågor som fångade mig, sade Emma Jonsteg.

Emma Jonsteg var även en aktiv samhällsdebattör med en skarp och tongivande röst.  Tidningen Fokus utnämnde henne 2016 till en av Kultursveriges 75 mäktigaste personer. Motveringen löd ”Denna färgstarka arkitekt vägrar låta sin kår backa in i anonymitetens trista vrå. Med podd, debattnerv och ett nystartat nätverk för värdeskapande stadsbyggnad ger hon den skjuts åt arkitekturen som listans nummer 1 drömmer om”

I podden Snåret med 65 avsnitt var Emma Jonsteg under många år en engagerad programledare som vred och vända på olika frågor inom byggnation och samhällsutvekling – alltid lika engagerad vare sig det handlade om Attefallshus, Me too eller bostadspolitiken.

När arkitekturen diskuterades i olika forum var ofta Emma Jonsteg med. Hon har i alla sammanhang betonat att arkitekten ska ha mer makt i processerna och inte enbart nöja sig med rollen som underkonsulter.

Eller när hon i Almedalen förra året, några veckor efter att hon fått sitt sjukbesked, diskuterade arkitektens roll i panelen.

– Risken är att arkitekterna blir halvbra på allt. Vi ska såklart ha förståelse för den komplexa processen. Men vi ska inte sitta och räkna på ekonomin. Låt oss bli världsbäst på just arkitektur och jobba tvärsektionellt, var Emma Jonstegs recept för att skapa en bättre och mer mänsklig samhällsutveckling.

Emma Jonsteg lämnar efter sig man och fyra barn

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]