Foto: Shutterstock
Publicerat 18 september, 2017

Elpriser stiger med kall höst

Årets höst är tre grader kallare än förra årets och efterfrågan på el har höjts. Priset har stigit med nästan 7 öre per kilowattimme jämfört med förra året.

Elprisets höjning beror dock inte bara på temperaturen, hälften av kärnkraftsreaktorerna i Sverige är avstängda för underhåll och marginalkostnaden på kol är drygt 20 procent högre än förra året. Kolpriset beror bland annat på att Kinas efterfrågan på kol från världsmarknaden har stigit i takt med att de minskat sin egen kolbrytning.

[ Annons ]

En annan orsak är ovissheten inom kärnkraftssektorn i Frankrike. Flera franska reaktorer måste byta ut vissa komponenter och om flera av dem ska tas ur drift under en period kommer de till stora delar ersättas av el producerad ur kolkondenskraftverk.

Priset påverkas också av om det blåser eller inte, då veckor med mindre vind innebär att dyrare produktionsslag måste tas i bruk.

– Ju längre in i hösten vi kommer desto mer blåser det generellt. Samtidigt byggs det mer vindkraftverk i Norden som gör att det kommer in mer vind i systemet. Det gör också att prisskillnaderna orsakat av vinden kommer att bestå. Men med mer vindkraft går vi mot en mer hållbar och förnybar framtid och då kanske vi får acceptera svängningar i elpriset, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på elbolaget Bixia, i ett pressmeddelande.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]