Det blir fortsatt Öresundskrafts nät som levererar el att lysa upp Helsingborg. Foto:Shutterstock
Publicerat 13 januari, 2020

Fjärrvärmepriset var säkrat oavsett valresultat

Idag har en massiv majoritet röstat nej till en försäljning av Öresundskraft. Men fjärrvärmepriset var säkrat fem år framåt genom Prisdialogen oavsett utgång.

Det är alltså idag som Helsingborgsborna röstat om det kommunala energibolaget Öresundskraft ska säljas eller inte. Enligt det preliminära resultatet är hela 96,4 procent emot en försäljning.

[ Annons ]

Joakim Lindström, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd, är noga med att inte ta ställning i frågan om försäljning.

– Det är inte vår uppgift. Vi har framförallt ägnat oss åt att säkra upp inför framtiden så det finns en förutsägbarhet oavsett om det blir en försäljning eller inte, säger Joakim Lindström.

Via Prisdialogen, som skapades för att öka dialogen mellan energiföretag och dess kunder, har priserna säkrats för de kommande fem åren oavsett om det blir en försäljning eller inte. I normala fall reglerar Prisdialogen priser över tre år. Här har man alltså lyckat förlänga marginalerna.

Öresundskrafts framtid har varit en het potatis sedan valet 2018. Den moderata kommunledningen har velat sälja och fått med sig KD, SD och L Enligt Helsingborgs Dagblad är den hemlige köparen AMF som lagt ett bud på 12,2 miljarder kronor.

Motståndet har varit intensivt från både oppositionspartierna och invånarna, som via namnlistor fick igenom folkomröstningen. Att valdeltagandet enligt det preliminära resultatet landade på 50,06 procent, var en seger för nej-sidan. Detta då SD sagt att vid färre än 50 procent röstande så tänker partiet bortse från resultatet och säga ja till en försäljning.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i Helsingborg meddelade under måndagen att man nu stoppar försäljningen. ”Budskapet från helsingborgarna är tydligt. Därför kommer vi respektera resultatet och inte lägga fram något förslag till kommunfullmäktige”, skriver man i ett gemensamt pressmeddelande.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]