[ Annons ]

Publicerat 13 juni, 2019

Elnätspriserna fortsätter öka

Elnätspriserna har ökat med i snitt 27,4 procent sedan 2014. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

Sedan 2014 har konsumentprisindex, KPI, ökat med 6 procent.  Under samma period har elnätspriserna ökat med i snitt 27,4 procent. Vattenfall och E. ON hör till de bolag som höjt mest. Sedan 2018 har elnätspriserna höjts med i snitt 3,6 procent, jämfört med KPI på 1,9 procent.

[ Annons ]

Men årets rapport från Nils Holgersson visar dock på en viss dämpning.

– Trots kraftiga höjningar tidigare år fortsätter elnätspriset att höjas vilket drabbar miljontals konsumenter. Ökningen i år har dämpats något vilket visar betydelsen av att de intäktsramar som satts upp för elföretagen behålls och efterlevs, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Under de senaste fem åren har Vattenfall höjt elnätsavgifterna med 41,3 procent, E.ON med 38,1 procent och Ellevio med 17,2 procent. Övriga leverantörer har i snitt höjt med 18,9 procent.

– Det är viktigt att förordningen om intäktsram för elnätsverksamhet som regeringen beslutade om i augusti 2018 får tid att verka nu utan förändringar. Förordningen är ett viktigt skydd för landets konsumenter som inte har något alternativ att välja på när det gäller elnätsleverantör, säger Hans Dahlin.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]