[ Annons ]

Bygga om soprummet eller riskera kraftigt höjd hämtningsavgift, ?kanske kan en helt ny eldriven ?sopkärra vara alternativet?
Publicerat 6 augusti, 2014

Elkärra löser sopproblem

Bygga om soprummet eller riskera kraftigt höjd hämtningsavgift, ?kanske kan en helt ny eldriven ?sopkärra vara alternativet?

Att lyfta sopsäckar är ett tufft jobb som sliter på sophämtarnas ryggar. Med högre avgifter försöker därför kommunerna trycka på fastighetsägare att bygga om till mer ergonomiskt utformade sophämtningssystem, som exempelvis sopsugar. I många hus innebär det mycket höga kostnader, ibland är det näst intill omöjligt att lösa.

[ Annons ]

Bostadsrättsföreningen Djursborg 12 på Östermalm i Stockholm ställdes inför faktumet att de skulle åka på en 200-?procentig höjning, från 15 000 kronor per år till 45 000 kronor per år.
– Anledningen är framförallt att vi har en mycket brant backe upp från källaren och att det innebär ett extra lyft när säckarna ska lyftas från sopkarusellen, säger styrelseledamoten Magnus Lindmark.

Att det i längden är ohållbart för sophämtarna har han full förståelse för, men han menade att det trots allt måste finnas ett alternativ till att bygga om till sopsug.

Han kontaktade Yngve Ström på företaget Powermax och tillsammans har de konstruerat den elmotordrivna sopkärran Mandus. För att slippa lyftmomentet har de också konstruerat en svängkran, även den eldriven.
– Relativt sett är det en mycket liten investering. Slipper man avgiftshöjningen kommer investeringen i kärra och svängarm att vara betald på två år, säger Yngve Ström.

Om Stockholms stads tekniska kontor godtar lösningen återstår att se. Men Göran Ellby, som är arbetsledare på Reno Norden, entreprenören som hämtar soporna här, tycker att det är en fullt godtagbar lösning.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]