[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 6 februari, 2025

Elbilsladdning utan investering

Allt fler boende efterfrågar laddplatser i närheten av hemmet. Och nu börjar det dyka upp lösningar som minskar arbetet och eliminerar investeringen för brf-styrelser och privata fastighetsägare. 

Många bostadsrättsföreningar har stora omkostnader och leds av styrelseledamöter som har schemat fullt. Då är det lätt hänt att man avstår från att starta ännu ett projekt, som till exempel en installation av laddsplatser. Särskilt med tanke på att laddinfrastruktur kräver löpande underhåll på obestämd framtid. 

– Om man sitter i en brf-styrelse har man oftast ett jobb vid sidan av, och kanske redan har flera andra aktiva projekt i föreningen, och då kan det vara svårt att ha tid för nya projekt. Sedan är det inte alltid kompetensen finns internt, säger Daniel Bergström, energispecialist på Fastighetsägarna Service.

[ Annons ]

De här problemen är något som inte gått leverantörer av laddstolpar obemärkt förbi. Nya strömlinjeformade lösningar som ska underlätta för fastighetsägaren börjar därför dyka upp på marknaden. En av dessa är Laddaccess. Bolaget står för hela installationen samt all hårdvara. Kostnaden för fastighetsägaren blir därmed noll. Laddaccess står även för underhållet, molntjänst, administration, avläsning och debitering, garanti och försäkring under avtalstiden, och om tekniken i den befintliga utrustningen blir föråldrad så uppgraderas den.

– Vi inleder varje projekt med en enkät, där de boende svarar på om de har en laddbar bil eller tänker skaffa en inom ett till två år. Vi bygger sedan ut när behov uppstår. Om åtta äger en laddbar bil i dag, och två planerar att skaffa en, så sätter vi upp tio laddplatser. Dessa aktiveras sedan när kunden önskar, säger Kristian Greslingaas, försäljningschef på Laddaccess.

Fastighetsägaren sätter själv kilowattpriset och Laddaccess debiterar sedan den boende baserat på det, och skickar sedan tillbaka samma summa till fastighetsägaren varje månad, utan påslag eller provision.

– Vi tjänar pengar på månadsavgiften, som är 400 kronor i månaden. I den ingår support, service, underhåll, garanti, försäkring, app och molntjänst. Utöver det betalar användaren för förbrukningen, men kWh-kostnaden går alltså tillbaka till fastighetsägaren eller föreningen, säger Kristian Greslingaas.

Priset för att hyra en parkeringsplats med laddplats varierar kraftigt. Ibland ingår laddning i priset, ibland inte. Vanligast är att den boende betalar extra för sin vanliga parkeringsplats, plus kostnaden för den el som förbrukas. 

Hyran av Laddaccess parkeringsplats ligger aningen högre än snittet för den boende, men upplägget sparar alltså samtidigt pengar för föreningen. 

Daniel Bergström menar att det kan vara en lösning som passar vissa.

– Min uppfattning är att om föreningen har ekonomi är det fördelaktigare om de tar investeringen själva. Dessutom finns det fortfarande möjlighet söka bidrag från Naturvårdsverket.  Men det är såklart bra att även den här typen av lösningar finns, särskilt om ekonomin inte tillåter en investering. Då kan det här vara en väg framåt, säger han.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]