[ Annons ]

Ola Nevander, detaljhandelsanalytiker på HUI. Foto: HUI.
Publicerat 10 september, 2021

”Ekonomin växlar upp”

Sveriges ekonomi är på gång tack vare att produktions- och konsumtionsmönster normaliseras samt vaccinationer och restriktionslättnader. HUI justerar då upp sin BNP-prognos för året till 3,7 procent, i fasta priser.

Sällanköpsvaruhandeln har enligt HUI ”gått urstarkt” under årets andra kvartal. Fler kunder vågar sig tillbaka till butikerna, vilket för att branscher som gynnats av ”pandemieffekter” håller ångan uppe, samtidigt som den hårt drabbade beklädnadshandeln gör comeback. Årets prognos för sällanköpsvaruhandeln höjs till 4,5 procent i löpande priser, vilket skulle vara den högsta årstillväxten sedan 2015.

– Ekonomin växlar upp till följd av vaccinering och restriktionslättnader, men tillväxten är lite paradoxal. Både industrin och handeln går på högvarv men det saknas insatsvaror på grund av sourcingproblem. Kompetensbrist råder i många företag samtidigt som var tionde är arbetslös,säger Ola Nevander, analytiker på HUI Research.

[ Annons ]

Dagligvaruhandeln får dock ökad konkurrens när restaurangmarknaden repar sig, och prisökningstakten på livsmedel har varit låg under inledningen av året. Prognosen för 2021 sänks därför till 1,5 procent i löpande priser.

– Det finns fortfarande en tydlig ”pandemieffekt” som stimulerar konsumtionen av varor och håller tjänstekonsumtionen nere. Det svåra för detaljhandelsföretagen är att de måste hantera en mängd kortsiktiga effekter samtidigt som det krävs stora resurser för att investera i konsumentupplevelsen på tio års sikt om man vill stå sig i konkurrensen, avslutar Ola Nevander.

Utfall 2020Prognos 2021Prognos 2022
BNP, fasta priser-2,83,7 (3,1)3,2
Hushållens konsumtion, fasta priser-4,74,0 (3,6)4,0
Total detaljhandel, löpande priser3,53,5 (3,0)2,0
Dagligvaruhandel, exklusive Systembolaget, löpande priser2,91,5 (2,0)2,5
Sällanköpsvaruhandel, löpande priser2,94,5 (3,5)2,0

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]