Att få tag i ett förstahandskontrakt i Stockholm är ungefär lika vanligt som att hitta en giraff på Hötorget. Den jämförelsen gör Einar Mattsson i en film där de belyser problemen på bostadsmarknaden. Foto: Einar Mattsson
Publicerat 26 maj, 2016

Einar Mattsson släpper film till bostadsministern

Företagets koncernchef Stefan Ränk vill se en tydligare målbild för de bostadspolitiska samtalen. Han uppmanar bostadsministern att se filmen och fundera över hur en fungerande bostadsmarknad ska se ut.

Fastighetsbolaget Einar Mattsson har släppt en film där bolaget uttrycker sitt missnöje med dagens bostadsmarknad. Filmen handlar om 23-årige Einar som ska flytta till Stockholm. Vi får följa hur flytten för Einar hade kunnat se ut om vi haft en fungerande bostadsmarknad.

[ Annons ]

Men bilden förändras snabbt.

Ett förstahandskontrakt är nästan lika svårt att få tag på som att hitta en giraff på Hötorget, och om man mot förmodan skulle hitta ett – släpper man det aldrig” konstaterar filmens berättarröst.

Stefan Ränk, koncernchef på Einar Mattsson, tycker att det är en skyldighet att bolaget som lever nära kunderna ska förmedla sin bild av bostadsmarknaden för att kunna bidra till en förändring.

– Einar Mattsson är en långsiktig fastighetsägare som utvecklat bostäder i över 80 år. Vi har alltid varit intresserade av den bostadspolitik som förs eftersom den påverkar oss och våra kunder direkt, säger han och fortsätter:

– Den frustration kunderna upplever när vi, på grund av systemet, inte kan möta deras behov skapar ett stort engagemang hos oss att bidra till en förändring.

Ser ni några risker med att ni som bolag tar ställning i den här typen av frågor?

– Risken är att vi i vissas ögon stämplas som att vi har ett egoistiskt särintresse. Men vi försöker vara tydliga med att vi vill bli belönade för att vi får nöjda kunder istället för att, som idag, bli belönade av ett komplext system som gynnar alla fastighetsägare. Inte nog med att många har svårt att hitta en bostad. Bland de som tjänar pengar på att bostadsmarknaden inte fungerar finns företagare som inte skulle kunna attrahera kunder på en fungerande marknad. Det tycker vi är fel.

Vad hoppas ni uppnå med filmerna?

– Det saknas en gemensam målbild för bostadspolitiken idag. Filmen inspirerar förhoppningsvis de som deltar i debatten och besluten att ställa rätt frågor och formulera gemensamma mål.

Se filmen här:  

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]