[ Annons ]

Publicerat 1 oktober, 2020

EI vill lagstifta för flexiblare elnät

Elnätsföretagen ska inte kunna säga nej till nya kunder med hänvisning till kapacitetsbrist om det går att lösa med exempelvis flexibilitetslösningar. Den lagändringen föreslår Energimarknadsinspektionen.

I flera svenska städer råder det så stora problem med elförsörjningen att det kan bli problem att ansluta nya kunder. Detta enligt en ny rapport från Energimarknadsinspektionen (EI) som Ekot rapporterar om.

Enligt rapporten är det främst i  främst i Uppsala och Stockholm som det råder problem i närtid kring kapacitetsbrist i elnätet. Men fler städer kan få problem framöver. Även om EI tror att mycket kommer att lösa sig med de utbyggnader av elnätet som är planerade så föreslår man flera åtgärder, som investering i ny teknik i elnäten.

[ Annons ]

EI trycker också på möjligheten att skapa system med flexibilitetstjänster. Det handlar alltså om hur elnätsföretagen kan köpa flexibilitet från förbrukare med energilager och lokal produktion.

Därför föreslår EI en lagändring som skulle sätta stopp för möjligheten för elnätsföretag att neka nya kunder med hänvisning till kapacitetsbrist. Detta om kapacitetsbristen går att lösa på andra  sätt än att bygga ut elnätet. Ett förslag som välkomnas av Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

– Förslaget är positivt för nyetableringar där det blivit allt vanligare att elnätsföretag antingen nekat anslutning, eller hänvisat till att gräva ner tjockare kablar på fastighetsägares bekostnad som enda lösning. Blir förslaget verklighet ska nätbolagen undersöka och erbjuda andra alternativ, som till exempel flexibiltetslösningar, säger Rikard Silverfur.

Ett exempel där en sådan lösning redan praktiseras är Örebrobostäder som erbjuder sina tjänster på Svenska kraftnäts reglermarknad. Enkelt beskrivet känner bolagets egna system av när frekvensen går upp, vilket betyder det att det är för mycket energi i elnätet – då laddar batterierna i bolagets fastigheter. Når frekvensen istället under ett visst gränsvärde bidrar batterierna med en del av det tillskott som behövs för stunden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]