Johan Ehrenberg. Foto:ETC
Publicerat 30 juni, 2017

Ehrenberg i storsatsning på hyresrätter

Nya tidningar på löpande band och pionjär inom solcellsbranschen. Nu ger sig journalisten och entreprenören Johan Ehrenberg också in i fastighetsbranschen.

Det har varit på gång ett tag, men i veckan laserades debattören, journalisten och grundaren av tidskriften ETC Johan Ehrenberg det nya crowdfunding-projekt ETC Bygg officiellt. Billiga hyresrätter är målet för den nya satsningen.

[ Annons ]

Målen är högt satta, 20 hus i 20 städer är målet. I det mejl som gått ut till tilltänkta medfinansiärer berättar Johan Ehrenberg att han har tagit fram ett energisnålt hus, som beräknas kosta mindre än 30 000 kronor per kvadratmeter att bygga. Utifrån Johan Ehrenbergs skiss har sedan arkitekterna Hans Eek och Joakim Kaminsky förfinat ritningarna.

Varför kastar sig då Johan Ehrenberg in på ett helt nytt område? Han besvarar frågan i sitt lanseringsmejl:

– Svaret är väldigt enkelt. Byggbolagen vill inte eftersom man tjänar mycket, mycket mer på att elda i den bostadsbrasa som bostadsrätter är. I storstäderna kan bostadsrätter kosta över 100 000 kronor/kvadratmeter, snabba pengar, bygg och spring… Men vi vet idag att man faktiskt kan bygga för under 30 000 kronor/kvadratmeter. Vinsterna är enorma. Och de sker i varje led, skriver Johan Ehrenberg.

Finansieringen ska alltså ske via crowdfunding. Johan Ehrenberg hoppas hitta intresserade som vill låna ut pengar till en, enligt honom själv, en trygg ränta som inledningsvis startar på två procent. Säkerheten är huset och kommande hyresintäkter.

Några konkreta hyresnivåer talas det inte om i detta skede. Men Johan Ehrenberg skriver:

– Bara genom att ta bort vinstjakten vid byggandet och finansieringen så kapar vi faktiskt hyrorna med en femtedel direkt.

Detta är alltså ingen byggemenskap, utan ETC bygg ämnar upprätta en egen kö i varje stad. Meningen är att ETC bygg själva ihop med de boende ska förvalta husen. Johan Ehrenberg håller dock öppet för möjligheten att utveckla till exempelvis boendekooperativ eller liknande former, däremot kommer man inte att sälja husen som bostadsrätt.

Fastighetstidningen kommer att följa hur det hela utvecklas och om Johan Ehrenberg lyckas få tillräckligt många att satsa i ett projekt som kan te sig osäkert – några markanvisningar har man ännu inte – och som ger relativt liten avkastning.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]