Hedi Kurda med sonen Miro, sju veckor gammal. Bolaget, HomeQ, har funnits något längre, fyra år, och är idag en uppstickare som aspirerar på att bli ett Hemnet för hyresbostäder. Foto: Jennifer Glans
Publicerat 28 oktober, 2020

Eget behov födde Homeq

När Hedi Kurda träffade sin blivande fru Farah Sohrabi ville de flytta till en större lägenhet. Krångligt tyckte Hedi och så föddes HomeQ, en tjänst som gör jobbet lättare för hyresvärdarna.

Går man en ingenjörsutbildning och är entreprenörstypen är det högst sannolikt att hjärnan spinner loss i idéer och visioner på digitala lösningar som kan bli nåt stort; att komma på det där som snabbt växer och till sist får ett herravälde likt ett Amazon, ett Spotify eller ett Airbnb. Så även hos Hedi Kurda och några av hans studiekamrater på Tekniska högskolan i Linköping

[ Annons ]

– Det kunde ha blivit en plattform för en kedja av pizzarestauranger eller en delningstjänst för bilar, avslöjar Hedi Kurda när vi besöker honom i hemmet i Solna, som under coronatider, är hans kontor.

Nu blev det Sveriges största sajt för förstahandskontrakt och som så många andra funktionella tjänster föddes även HomeQ ur det egna behovet. Året är 2015 och Hedi Kurda som bor i en liten studentlya har träffat Farah Sohrabi, en jämnårig tjej som pluggar biomedicin i Linköping. Kärlek uppstår och paret vill flytta till en större hyreslägenhet.

Vi insåg snabbt att utmaningen ligger i att få hyresvärdarna se fördelarna med att automatisera sin uthyrning.

Det finns ett femtiotal fastighetsägare i Linköping och Hedi Kurda gör, som den analytiska person han är, en excelfil för att hålla reda på vilka de är och villkoren värdarna ställer. Det är i den stunden han inser att det i alla fall finns ett embryo till något som kan bli stort, en sorts motsvarighet till Hemnet fast för hyresbostäder.

–  Jag kunde inte förstå varför den som söker en hyreslägenhet inte ska ha samma möjligheter som en bostadsrättsköpare. När vi tittade på de bostads-sökarsajter som fanns var det mest portaler för andrahandsmarknaden eller sökmotorer som letade upp lägenheter från bostadsbolagens egna hemsidor. Men vi insåg snabbt att vägen till framgång inte ligger i att hitta hyresgäster, utmaningen ligger i att få hyresvärdarna att se fördelarna med att automatisera sin uthyrning, säger Hedi Kurda när han i soffan ger kortversionen av bolagets tillblivelse.

Analysen landade i att bostadsbolagen sparar både tid och pengar om HomeQ kan erbjuda annonsering av objekt, koll av hyresgästerna och dessutom om så önskas även signering av avtalen med ett bank-id. Hedi Kurda, tillsammans med de dåvarande kompanjonerna Ruben Das, Alexander Yngve och Marcus Källstrand, satte samman en prototyp för ett helt automatiserat system som tar in uppgifter om inkomst, anställning, kredithistorik, eventuella betalningsanmärkningar och hushållsstorlek.

– I städer med stor omflyttning av hyresgäster, i Linköping är det runt 15 procent varje år, går det åt mycket tid till administration och vi insåg att bolagen kunde spara mycket pengar med HomeQ. Vårt problem, eftersom vi var nya och unga, var att vi inte vågade fråga bolagen om de ville betala för tjänsten, vi var rädda för att de skulle säga nej, säger Hedi Kurda.

Allt fler privata fastighetsbolag söker sig till HomeQ och Hedi Kurda arbetar intensivt med att bearbeta marknaden. ”Svårast är att få till ett möte med dessa upptagna personer”, säger han. Foto: Jennifer Glans

Men så en dag sade Balder, ett av bolagen som tidigt gick med i HomeQ, att tjänsten bör vara gratis för användarna och att de kan tänka sig att betala. Nu fick HomeQ erkännandet de eftertraktat och också möjligheten att växa eftersom medlemskap inte kostar något, till skillnad från andra förmedlare av hyresbostäder, även kommunala. 

Nånstans här blev situationen ohållbar för studenten Hedi Kurda. Projektet växte från det lilla kontoret i Linköping samtidigt som studierna i industriell ekonomi fortgick. Han stod inför ett val, satsa fullt ut på HomeQ eller bli civilingenjör. Entreprenörskapet var mer lockande, och efter fyra års studier, mitt i en termin, lade Hedi Kurda pluggandet på hyllan för att gå all in i bolaget.

Avhoppet från studierna var inte så populärt hos föräldrarna som båda två har akademisk utbildning, pappan är ingenjör och mamman läkare.

– Min pappa som är egen företagare köpte mitt val efter en tid, men mamma hoppas nog fortfarande att jag ska plugga vidare. ”Du är fortfarande ung, någon gång i framtiden kan du gå tillbaka till skolan säger hon ibland”, säger Hedi och ler.

Tydligt är att föräldrarna, syskon och nära släkt är viktiga delar av hans och Farahs liv. Ett tungt vägande skäl till att han flyttat till Stockholm från Linköping är för att vara närmare familjen.  Som hans namn antyder är de kurder, hans föräldrar kom från Irak, eller södra Kurdistan som kurder själva kallar området. Själv föddes han i Eskilstuna. 

Hedi kurda visar runt i lägenheten i Solna som familjen flyttade till i mars, i början av coronapandemin och då Farah var gravid med sonen Miro. Pojken, sju veckor gammal, ligger och sover lugnt i en korg. Det har onekligen varit en omtumlande tid säger Hedi och Farah, första barnet och första barnbarnet i familjen vilket förstås innebär att föräldrarna vill ha uppdateringar sisådär fyra gånger per dag. Under intervjun ringer Hedis mamma för en snabb koll.

Grilla kött är Hedi Kurdas passion och en balkong med tillstånd att grilla var förutsättningen när paret sökte lägenhet. Denna dag blir det en av favoriterna som hamnar på gallret, Wagyubiff från Australien, inköpt hos en kötthandlare i Järfälla. Foto: Jennifer Glans

Lägenheten är en bostadsrätt vilket kan tyckas märkligt när HomeQ just nu erbjuder lägenheter att hyra i Solna, faktiskt inte så långt från där familjen Kurda bor.

– Att vi skulle ta en lägenhet från HomeQ är uteslutet, de är till för våra medlemmar. Ett annat tungt vägande skäl för att vi fastnade för den här lägenheten var att det går att grilla på balkongen. Vi ratade några lägenheter där man hade förbud, säger Hedi och visar den stora gasgrillen av känt märke.

De tre kompanjonerna i Linköping valde till skillnad från Hedi att fortsätta sina ingenjörskarriärer och de köptes ut ur HomeQ. Nu har Hedi sin bror Hawaar Kurda som delägare och marknadschef i HomeQ. Stor delägare är även familjen Åhman i Linköping som tillsammans med flera lokala bostadsföretag var först med att inse fördelarna med HomeQ.

När kom då det stora genombrottet?

– Det var när vi fick med Fastighetsägarna gfr i början av 2019. Då hade Boplats Göteborg aviserat att man ska bli en kommunal bostadsförmedling med ett kösystem. Vi fick då ta över marknads-platsen för de privata lägenheterna. Man ska ha lite flyt ibland, säger Hedi Kurda.

Enligt Hedi Kurda tillkommer mellan 10 till 20 procent nya medlemmar varje månad och HomeQ medlemsantal är idag 320 000. Cirka hundra bostadsbolag som förfogar över 100 000 hyreslägenheter är kunder, de flesta med lägenheter i Göteborg, Skåne och Östergötland.

– Vi rullar ut i område efter område eftersom det krävs en viss volym för att vara ett attraktivt val, vår vision är att växa över hela landet.

Vi har sällan några svårigheter att övertyga bolagen om fördelarna att vara med, det största problemet är att få till ett möte, ansvariga är så notoriskt svåra att få tag på.

Än så länge är inte HomeQ den vinstapparat som förstås hägrar, inga svarta siffror sedan start.

– Om 18 månader ska vi enligt plan visa vinst och om fyra år, 2025, ska vi ha hälften av alla bostadsbolag anslutna. Vi har sällan några svårigheter att övertyga bolagen om fördelarna att vara med, det största problemet är att få till ett möte, ansvariga är så notoriskt svåra att få tag på. Sedan kan det finnas tveksamheter om bolagen har ett system som är svårt att integrera i vårt, säger Hedi Kurda.

Ska man växa krävs förstås att även de kommunala bolagen är med på tåget och att ta sig in på hyresmarknaden i Stockholm som idag i princip enbart hanteras av Stockholms stads bostadsförmedling.

– Stockholm är en så speciell marknad eftersom förstahandskontrakt enbart släpps om någon flyttar från Sverige eller om hyresgästen dör. Det är ju orimligt och absurt att det ska ta elva år i en kö för någon som behöver en lägenhet akut. Hyresmarknaden måste reformeras, det är för stora skillnader. Jag har en mormor som bodde i Husby och hon betalade lika mycket i hyra som för en lika stor lägenhet i innerstan. Så kan det ju inte vara.

– Jag tror att det krävs två hyressystem som lever parallellt, ett marknadsorienterat med cirka 80 procent av beståndet och sen 20 procent av lägenheterna där hyrorna är reglerade och möjliga att hyra för folk med lägre inkomst.

Sedan tillägger han snabbt.

– Det där med bostadspolitik är inte min grej, jag håller mig till affärerna.

OMSÄTTNINGEN 2,6 MILJONER
Hedi Kurda född i Eskilstuna 1991. Föräldrarna invandrade från Irak (södra Kurdistan) under 80-talet. 2010 påbörjade han studier på KTH i Stockholm, sedan flyttade Hedi vidare till Linköping för fortsatta studier i industriell ekonomi. 2016 startade han och studiekamraterna Ruben Das, Alexander Yngve och Marcus Källstrand, bolaget HomeQ. Hedi Kurda och hans bror Hawaar Kurda äger idag två tredjedelar av bolaget. Omsättningen för 2019 var 2,6 miljoner.

[Läs relaterade artiklar]

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]