För att möta det ekonomiska läget, och för att kunna leverera all den data ökade som nya krav på ökad hållbarhetsrapportering kräver, ökar behovet av digital stöttning. Det menar Nicke Rydgren, vd på Hifab.
Att fastighetsbranschen, i jämförelse med industrin, släpar efter i digitaliseringen är inte Nicke Rydgren, vd på Hifab, den förste att påpeka.
– I industrin har man varit tvungna att utvecklas snabbt av rena konkurrensskäl. I fastighetssektorn har man länge sett ökande fastighetsvärden, vilket gjort att man kunnat driva goda affärer utan att i någon större utsträckning automatisera.
Men i den rådande krisen, som drabbar merparten av fastighetssektorn hårt, menar Nicke Rydgren att det är en strategi som inte längre håller.
Det är det ena. Det andra som driver på behovet att förändra arbetssätten inom drift och förvaltning är ökade krav på regulatorisk rapportering, enligt Nicke Rydgren.
Att Fastighetstidningen talar med Nicke Rydgren om detta just nu är att hans konsultbolag just lanserat Hifab Tech. Där kommer Matilda Linse att leda och samordna det nya kompetensområdet. Hon kommer senast från rollen som driftchef på Signalisten. Nicke Rydgren ser ett stort behov hos fastighetsbolag att köpa konsulthjälp för att optimera och utveckla sin tekniska drift utifrån den omställning som sker på marknaden.
Det viktiga är att hitta strategier så att det också skapar värden för de som brukar fastigheten.
Nicke Rydgren menar att mycket av hårdvaran, och därmed stora datamängder, redan finns på plats i många fastigheter.
– Men vi ser ett stort behov av att samla och få struktur på data och system. Och det är egentligen först när man har strukturerad data som man kan få full nytta av AI och digitalisering. Där ser vi att många i fastighetsbranschen har en stor tröskel framför sig som man behöver hjälp att komma över, säger han.
Finns det en risk att ökade behov av hållbarhetsdata enbart blir ren dokumentation?
– Ja, så är det absolut. Det viktiga är att hitta strategier så att det också skapar värden i fler dimensioner.
Överlag menar fastighetsbolag att man inte fått ut tillräckligt i hyresförhandlingarna för att, utöver ökade driftskostnader, täcka underhåll. Syns det redan som underhållsskulder?
– Det tycker jag att man definitivt kan se. Det gör det allt viktigare att jobba effektivt med underhållsplanering utifrån en strategi för hela beståndet. Där ser vi en växande tjänst att digitalisera och standardisera underhållsplaneringen så att man kan använda samma metodik i hela beståndet och därigenom uppnå synergier.
Nicke Rydgren menar också att digitala strategier kan hjälpa fastighetsägaren att återvinna och öka livslängden på tekniska detaljer för att spara både pengar och miljö.
På ett annat plan anser Nicke Rydgren att en stor utmaning är den generationsväxling som många bolag står inför.
– Man ska gå från ett underhåll som till stora delar varit rent manuellt och med ganska låg grad av processtyrning, till en betydligt mer digital process. Jag pratade nyss med en teknisk driftschef som sa att det vi gör idag är helt annorlunda än för fem år sedan. Och vad vi gör om dagarna fem år framåt kommer att innebära än större skillnad.