[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 8 januari, 2016

Efter ROT-sänkningen – så många vill betala svart

En ökning av antalet svartjobb efter sänkningen av ROT-avdraget väntas. I en undersökning från If uppger en av tre att de vill betala svart efter sänkningen som trädde i kraft den 1 januari.

Vid årsskiftet sänktes ROT-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Enligt en undersökning från försäkringsbolaget If kan var tredje svensk som funderar på att renovera eller bygga om hemmet tänka sig att att betala helt eller till hälften svart efter sänkningen av ROT. Fler än var femte kommer välja att betala helt svart.

[ Annons ]

– Det riskerar att få negativa konsekvenser. Förutom förlorade skatteintäkter riskerar många att anlita hantverkare utan certifiering och ansvarsförsäkring, och i värsta fall utan kunskap. Det är oerhört viktigt att man bara anlitar seriösa hantverkare och får kvitton på allt. Om ett stort jobb går fel skjuter kostnaderna i höjden, säger Mats Larsson, skadeinspektör på If, i ett pressmeddelande.

ROT-avdraget utnyttjades flitigt av husägare och bostadsrättshavare i Sverige. Under förra året köptes ROT-tjänster för nästan 17 miljarder kronor.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21 oktober – 2 november 2015 har sammanlagt 3955 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ i Sverige.

Resultat: Undersökningen

Funderar du/ni på att renovera/bygga om hemmet efter årsskiftet, och hur skulle du/ni då göra?

Skulle betala hantverkare ”vitt”  – 40%

Skulle betala hantverkare ”svart” – 22%

Skulle betala hantverkare ”grått”, dvs både svart och vitt – 13%

Övrigt – 25%

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]