[ Annons ]

Utbudet av andrahandslägenheter har ökat. Men det är svårt att redan nu bedöma hur mycket som är en effekt av de nya reglerna.
Publicerat 8 april, 2013

Efter lagändringen – andrahandsuthyrningen ökar

Utbudet av andrahandslägenheter har ökat. Men det är svårt att redan nu bedöma hur mycket som är en effekt av de nya reglerna.

Siffror från Bostad Direkt, ett företag som förmedlar andrahandsbostäder, ger en indikation om att regeringens förhoppning om ett större utbud av lägenheter infriats. Mellan 1 januari till 5 februari registrerades totalt 400 bostäder på Bostad Direkt. Det är en ökning med 19 procent, jämfört med motsvarande period i fjol.

[ Annons ]

– Vi ser en rejäl ökning av antalet lägenheter på marknaden, som jag inte tror är konjunkturstyrd. Vår kundtjänst är helt nerringd med frågor om de nya reglerna, säger Maria Lennman, vd på Bostad Direkt.

Sedan den 1 februari gäller de nya reglerna som gör att bostadsrättsinnehavare och villaägare kan ta mer betalt när de hyr ut i andrahand.

Men statistiken från Bostad Direkt ger också kritikerna av de nya reglerna vatten på sin kvarn. För hyrorna har gått upp – framför allt för tvåor och treor.

Sedan är det en fråga om uthyrarna i slutändan kan ta ut det pris som satts. Maria Lenman tror att det är en relativt kortvarig bubbla som vi ser nu.

På Blocket syns också en uppgång, om än inte lika tydlig. Antalet inlagda annonser har ökat med åtta procent under perioden januari – februari jämfört med samma period föregående år. Men det märks ingen tydlig förändring av prisutvecklingen. Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket, tror att skillnaderna i utbudet snarare beror på konjunktur än regeländringar.

– Tittar man så långt tillbaka som 2009 så var 2011 ett tydligt bottenår, 26 procent färre annonser än motsvarande period i år. Vilket kanske är mer relevant att analysera än den ökning som skett till dags datum.

Linnéa Aguero anser att man nog måste vänta ett helt år för att i backspegeln kunna se om det nya regelverket orsakat ett trendbrott. Ökningen hittills kan ha andra orsaker.

– Historiskt sett är det alltid en topp av inlagda annonser i januari och augusti. Folk har ont om pengar och behöver dryga ut kassan genom att hyra ut. Skolstart innebär ökad efterfrågan. De som åker på långresor under sin semester passar också på att hyra ut, säger Linnéa Aguero.

Hon tror också att själva diskussionen om lagförslaget faktiskt kan ha haft större effekter än själva regeländringen.

– En annan aspekt är de ekonomiska oros-tider vi lever i – vi blir bättre på att hitta sätt att dryga ut kassorna.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]