[ Annons ]

Nästan fem månader har gått sedan vinterns upprepade bombattentat mot fastighetsbolaget Victoria Parks kontor i Malmö. Nu väcks åtal mot de inblandade som riskerar minimistraff på sex år.
Publicerat 2 juni, 2015

Sex åtalas för vinterns bombdåd mot Victoria Park

Nästan fem månader har gått sedan vinterns upprepade bombattentat mot fastighetsbolaget Victoria Parks kontor i Malmö. Nu väcks åtal mot de inblandade som riskerar minimistraff på sex år.

Sex personer åtalades på tisdagen för delaktighet i sprängningar och skadegörelse mot fastighetsbolaget Victoria Parks områdeskontor i Malmö i vintras.

[ Annons ]

Det var i december som flera bomber exploderade i Herrgården i Malmö. Tre av bomberna drabbade fastighetsbolaget Victoria Parks områdeskontor på Ramels väg. Efter den femte bomben greps en 15-årig pojke på julafton, sedan dess har fler personer gripits misstänkta för inblandning, vissa av dem har släppts igen. Nu åtalas alltså sammanlagt sex personer för inblandning i dåden, varav den huvudmisstänkta enligt Sydsvenskan är en man i 20-årsåldern.

Stämningsansökan omfattar fyra brott; tre sprängningar och en anlagd brand. Sprängningarna rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och branden som skadegörelse.

– De olika sprängningarna har skett i tätbebyggt område och inneburit en stor fara för människor i närheten, vilket gör att brotten är att betrakta som grova. Explosionerna orsakade också omfattande materiell skada på de utsatta fastigheterna, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell vid Malmö åklagarkammare.

En man åtalas för samtliga fyra brott: sprängningarna vid Viktoria Parks lokal på Ramels väg i Malmö den 20, 21 och 24 december, samt branden den 23 november. En man åtalas för två brott: sprängningen den 24 december och branden den 23 november. De övriga fyra åtalas för sprängningen på julaftonskvällen.

– Samtliga har på olika sätt deltagit i planeringen och genomförandet av sprängningen på julafton, bland annat genom att transportera sprängmedel eller hålla vakt, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell.

Sammanlagt beräknas explosionerna ha orsakat skador för nästan 1 miljon kronor.

Händelsen med den sista, kraftigaste, bomben är rubricerad som allmänfarlig ödeläggelse – ett brott som kan ge mellan sex år till livstids fängelse.

Läs också vårt reportage om hot och våld i fastighetsföretagares arbetsmiljö:
När hot och våld kryper inpå

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]