Bättre skydd mot ljud, inbrott och giftig brandrök är goda anledningar till ?att installera säkerhetsdörrar i fastigheten. Här är några saker som är bra att veta när det är dags att välja dörr.
Det finns lika många varianter av säkerhetsdörrar som leverantörer och alla ser sin dörr som säkrast. Ju mer påläst man är desto lättare blir det att ställa de rätta frågorna inför val av säkerhetsdörr. Här är några saker som är bra att veta om.
För att uppfylla kraven för certifiering enligt inbrottsklass SS-EN1627 ska dörr och karm klara angreppsprov, statisk och dynamisk belastning. Dörren ska vara försedd med en godkänd låsenhet.
– De tre i kombination ska uppfylla kraven och då får man sin inbrottsklass. Man får bygga dem på olika sätt så att de klarar kraven, säger Håkan Hedlund, teknisk expert på Stöldskyddsföreningen.
Mats Värnqvist på H-snickerier, som monterar säkerhetsdörrar åt till exempel Fastighetsägarna Service Stockholm, tycker det är bra att ta reda på om dörren har inbrottskyddande förstärkningar.
– Det är stor skillnad på stål och balkar i dörrarna. De som har flerpunktslås har ofta endast ett skal, medan flera av de dörrar som har mer traditionella lås har stålbalkar och stag invändigt som förstärkning.
Man ser ofta inbrottsskyddande dörrar som är felmonterade.
–?Då har man ett sämre läge än om man har en gammal dörr som är korrekt monterad, säger Håkan Hedlund.
Karm
Karmen, som är isolerad mot brand och ljud, måste monteras rätt. Mellan karm och vägg sitter ställskruvar som ser till att dörren ligger dikt an mot väggen. De håller emot när plåten expanderar vid brand och om någon försöker bryta igenom karmen.
Godkänt lås
En inbrottsskyddande dörr ska ha minst en godkänd låsenhet, exempelvis tvåfunktionslås med ett vred på insidan som kan sättas ur spel när man låser med nyckel från utsidan. Borrskydd försvårar att det går att borra igenom låset och är ett krav i en godkänd låsenhet.
Slutbleck
Slutblecket förhindrar att låsregelns ?förregling kan hävas. Delen som skyddar den spärrande kolven ska vara svår att demontera eller böjas undan.
Flera lås
Dörrar med flerpunktslås har reglar som går in i karmen på flera ställen. Det är inte antalet lås som avgör om en säkerhetsdörr uppfyller kraven, utan ?dörrens totala konstruktion.
Tillhållarlås, som man låser med nyckel från både in- och utsidan, är en godkänd lås-enhet. Kompletterar ofta ett annat lås i dörren.
Brevinkast
Se till att dörren är testad och godkänd för brand och brandgastäthet tillsammans med brevinkastet. Tänk på att även skydda låset med en vredkåpa om det har ett vred på insidan.
Brand
Dörren ska vara brandgastät i klass Sm enligt SS-EN 13501-2 och skydda mot brand i minst 30 minuter enligt lag. En ytterdörr till en lägenhet ska vara brandklassad i lägst brandteknisk klass EI 30.
Inbrottssäkrat
Säkerhetsdörrar testas enligt europiska standarden SS-EN 1627, som finns i sex klasser. Motståndsklass 3 är vanligast för lägenheter. Dörren ska stå emot inbrottsförsök i 20 minuter varav kravtiden på effektiv angreppstid är fem minuter. Om ?dörren är testad enligt ?SSF-1078 är dörren testad tillsammans med en godkänd låsenhet.
Dörrbladet
Stålplåt som fogats samman med ett obrännbart isoleringsmaterial, exempelvis stenull. Invändigt har många dörrar, dock inte alla, inbrotts-skyddande förstärkningar. Det finns även trädörrar som är inbrottssäkra.
Ljud
Ljudklass R’w 35 dB är vanligt för flerbostadshus. R’w 40 dB och R’w 45 dB för miljöer med högre ljudkrav, som lägenheter med öppen planlösning.
Bakkantssäkring
Fasta tappar i dörren som går in i dörrkarmen, vid gångjärnen, när dörren stängs. De försvårar att dörren kan brytas upp från gångjärnssidan eller att den kan lyftas av.