
Debatt: ”Vi måste ta med både kärr och mygg i beräkningarna”
Arkitekten Jelena Larsson anser att hon och hennes kollegor behöver bli bättre på att bidra till hur det som byggs måste anpassas till ett nytt klimatsammanhang.

Nomineringarna klara till Årets Fasad 2023
Priset som uppmärksammar Sveriges bästa husfasader delas ut för nionde gången den 9 november. Nu är det klart vilka bidrag som är nominerade till finalomgången.

Undantaget från amorteringskrav granskas
Finansinspektionen har fått i uppdrag att undersöka hur undantaget från amorteringskravet som kan ges för nyproducerade bostäder fungerar i praktiken.

Behovet av bostäder ökar mer än beräknat
Enligt Boverket behövs 67 300 nya bostäder årligen till och med 2030. Det är en ökning med sex procent fler bostäder än den beräkning Boverket tog fram för ett år sedan.

12 procents hyresökning målet även i Skåne
Precis som kollegorna i Stockholm och Göteborg går Fastighetsägarna Syd ut med krav på 12 procents högre hyra nästa år i Malmö och Helsingborg.

Inga överraskningar i höstbudgeten
Höstbudgeten bjöd inte på några stora reformer för bygg- och bostadssektorn. Och det märks på branschens reaktioner.

Fastighetsägarna: släng hyresförvärvsförslaget i papperskorgen
En återinförd hyresförvärvslag skulle ge mer rättsosäkerhet, högre kostnader och längre ledtider och därmed sakna nytta. Det menar Fastighetsägarna.

Här finns potential för förortshubbar
I en färsk rapport har Newsec identifierat stor potential i att utveckla kontorshubbar utanför den attraktiva stadskärnan. Störst möjligheter i Stockholm finns i Farsta och Barkarby.

Jätteprojekt ska digitalisera tågdepåer och terminaler
Jernhusen är i full färd med att digitalisera tidigare analoga delar av fastighetsförvaltningen för att möta framtidens behov.

Mycket att spara med rätt tvistlösning
Att välja rätt metod för tvistlösning i entreprenadbranschen kan spara både tid och pengar. Det enligt en ny rapport från SCC Skiljedomsinstitut.

Elever visar upp återbrukskonst
Nya Stavsborgsskolan i Älta utanför Stockholm har blivit utsmyckad med återbrukskonst. Flera av eleverna har själva deltagit i arbetet med konstverken.

Ökar trycket i fjärrvärmekonflikt
Nu kommer reaktionen på Stockholm Exergis kraftiga höjning av fjärrvärmepriset. Fastighetsägarna Stockholm uppmanar samtliga sina medlemmar att begära förhandling.

Osäkert läge
Det behövs omfattande insatser för att bygga bort översvämningshoten. Men ansvarsfrågan är ofta flytande konstaterar Karin Dhakal, som ska försöka samordna Stockholm stads åtgärder med enskilda fastighetsägare.

Inte vattentätt
Att gräva ner problemen är ingen lösning. För att klara framtidens stora regnmängder behövs nya konstruktioner som leder bort stora vattenmängder ovan jord.

Testar trygghet
Trygghetscertifieringar är ett effektivt sätt att skapa ökad trygghet och minskad brottslighet i och runt sina fastigheter. Att inom ett område utgå från en gemensam metodik har också visat sig vara framgångsrikt.

Kirunas växtvärk
Det nya centrumet är invigt och det gamla snart ett minne blott. Men trots att stadsflytten gått enligt plan och många är nöjda finns det sprickor kvar i denna gruvstad.

Hon styr största bostadskooperativet
Med 8 200 lägenheter är SKB en av de största fastighetsägarna i Stockholm. Ingrid Gyllfors är vd sedan förra året. Hon styr ett kooperativ med målet att bygga 200 bostäder per år, och ser möjligheter att pressa byggpr

Tunna band ska stärkas
Vikten av samhörighet i grannskapet har seglat upp som en allt viktigare trygghetsaspekt. Fastighetsägare och andra samhällsaktörer försöker hitta sätt att knyta samman banden ännu starkare.

När politiken uteblivit
Det politiska samtalet kring bostadsfrågor verkar ha gått i baklås. Vi samlade Jenny Carenco, Karolina Skog och Kent Persson för ett samtal kring vad som går att göra här och nu.

Älskar kaos
För Carl-Fredrik Grönhagen, vd på fastighetsbolaget Mannersons, är det outforskade en motor till utveckling. Det har fått honom att byta såväl land som bransch. Och nu också att för femte året i rad utses till Sverige

Cirkeln måste slutas
Öka cirkulariteten. Det är nödvändigt för att rädda klimatet och minska överutnyttjandet av jordens resurser.

Skev konkurrens för laddning
Hur ser konkurrensen mellan privat och offentligt ut när det gäller utbyggnationen av laddinfrastruktur? Det ska Konkurrensverket ta reda på i en studie.

”Viktigt se sin roll”
Laddguldet har delats ut i sex år till kommuner och fastighetsägare som tagit konkreta initiativ för att elektrifiera Sveriges fordonsflotta.

Elbilsboomen bara bromsad
Hållbarhetsexperten och 2030-sekretariatets grundare Mattias Goldmann reder ut argumenten om elbilsboomen är över. Han landar i ett nej, men konstaterar att det är mycket nytt att hålla reda på.