Blir kvar på lagret om man ska tro byggkonsulterna. Foto: Shutterstock
Publicerat 4 mars, 2019

Dyster prognos för byggandet

Det finns en påtaglig oro för en svag utveckling på byggmarknaden. Det framgår av Industrifaktas konsultpanel, som främst spår en nedgång på nyproduktionen av flerbostadshus.

I Industrifakta senaste panelundersökning, där bland annat arkitekter och byggtekniska konsulter medverkar, framkommer det att sex av tio konsulter redovisade ökad omsättning 2018 jämfört med 2017. Bland knappt en tredjedel av företagen var omsättningen oförändrad.

[ Annons ]

Men när de vänder blicken mot 2019 för en bedömning av marknadsutvecklingen bli det dystrare tongångar. Dels är det den allmänna konjunkturutvecklingen, med tydliga signaler på inbromsad tillväxt, och dels det politiska läget som oroar.

I Industrifaktas konsultpanel tror man främst att det är nyproduktionen av flerbostadshus som kommer att utvecklas sämre än andra sektorer. Hela 75 procent av de tillfrågade konsulterna tror att nyproduktionen av bostadsrätter utvecklas svagare än marknaden i övrigt. Ännu mer pessimistisk är prognosen bland de byggtekniska konsultera.

Paneldeltagarna sätter sitt hopp till det offentliga byggandet. Skolor, sjukhus och infrastrukturinvesteringar är sektorer som konsulterna bedömer kommer att kunna utvecklas bättre än genomsnittet under de närmaste åren.

 

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]