Foto: Shutterstock
Publicerat 29 oktober, 2019

Dyrast vatten i Ockelbo

I Ockelbo får man betala fem gånger mer för vattnet i kranen än i den billigaste kommunen Solna. Det visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning av VA-priserna.

Ockelboborna har den dyraste årskostnaden för vatten och avlopp – drygt 8 200 kronor. Betydligt billigare är det i Solna, där kostnaden är drygt 1 640 kronor per år. Rapporten metod bygger på att en bostadsfastighet ”förflyttas” genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.

[ Annons ]

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgersson-gruppen.

Prisskillnaderna följer ett tydligt mönster. Högst är VA-kostnaden i kust- och glesbygdskommuner som Strömstad, Tjörn, Norrtälje och Nordanstig. Man kommer betydligt lindrigare undan i tätbebyggda kommuner som Stockholm, Huddinge och Västerås.

Enligt Nils Holgersson-rapporten har taxan höjts med 10 procent eller mer det senaste året i 26 kommuner. Det kan innebära många hundralappars höjning sett ur ett konsumentperspektiv. Medelpriset för vatten och avlopp har ökat med 2,9 procent mellan 2018 och 2019. Sedan 2014 har VA-priset ökat med 14,1 procent, medan den allmänna prisutvecklingen endast har legat på 6,1 procent.

– Vi måste komma bort från ryckigheten i prissättningen. Det behövs en förutsägbarhet från år till år och eventuella höjningar bör göras över tid. En vattenräkning som plötsligt skenar kan bli en rejäl smäll för den enskilda plånboken, säger Hans Dahlin.

Sveriges VA-nät kommer att behöva rejäla investeringar framöver. Klimatförändringarna innebär fler skyfall med översvämningar och fler fall av akut vattenbrist framöver.

– Att VA-taxor ska täcka förbrukning, drift och underhåll är självklart. Och det är viktigt att VA-näten klimatanpassas. Men den stora frågan är hur kostnaderna för klimatanpassning av offentlig infrastruktur ska finansieras. Vi behöver en ordentlig diskussion om hur kostnaden för uppgraderingen av VA-systemen ska fördelas, säger Hans Dahlin.

Fotnot: Nils Holgersson-gruppen besår av Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

 

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]