[ Annons ]

Östersundsbostäder kan få betala tillbaka tre miljoner kronor i hyra på grund av parasiter i vattnet förra vintern.
Publicerat 13 december, 2011

Dyr parasit för fastighetsägare

Östersundsbostäder kan få betala tillbaka tre miljoner kronor i hyra på grund av parasiter i vattnet förra vintern.

Fem procents hyresnedsättning är förlikningsbudet från hyresnämnden till de hyresgäster i Öster­sundsbostäder som drabbades av parasitangreppet förra vintern. Om bolagets styrelse godtar budet blir det en kostnad på tre miljoner kronor. Men det kan också sluta med rättsprövning i tingsrätten.

[ Annons ]

Fallet visar att fastighetsägare blir ersättningsskyldiga trots att skulden ligger hos annan, i detta fall kommunens vattenverk.

– Jag blev både förvånad och bestört när vi fick kraven. Men efter att ha djuplodat i ämnet förstod vi väl att det finns en logik i det – fast jag kan inte säga att jag är övertygad till hundra procent, säger Bengt Rådman, vd på Östersundbostäder.

Han tycker att lite väl mycket av ansvaret hamnar i knät på fastighetsägarna.

– Vi tycker att den skada som uppstått är försumbar i pengar räknat, säger Bengt Rådman.

Lagen kräver inte att fastighetsägaren är vållande till bristen. Om lägenheten varit bristfällig har hyresgästen en möjlighet att kräva kompensation för tiden då lägenheten varit i det sämre skicket.

Avgörande för ersättningen är hur stor begränsningen blir för hyresgästerna.

– Kan man inte dricka vattnet alls och inte heller exempelvis duscha eller använda det till matlagning är inskränkningen och därmed nedsättningen av hyran större än om man kan använda vattnet efter kokning, säger Line Zandén, jurist på Fastighetsägarna Sverige.

Kan inte parterna komma överens hamnar ärendet hos hyresnämnden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]