När en hyresgäst ansökte om lägenhetsbyte uppdagades fusk, vilket ledde till att såväl hyresnämnden som hovrätten ansåg att hyresavtalet skulle upphöra.
Fusket uppdagades förra året i samband med att hyresgästen lämnade in en ansökan om att få göra ett lägenhetsbyte. Han hade tre år tidigare flyttat in och tagit över kontraktet för lägenheten efter att ha gjort ett byte. Hyresvärden hade inget emot den tilltänkta bytespartnern, men då det uppdagades att hyresgästen tagit lån och köpt en bostadsrätt tillsammans med sin sambo avslogs bytesansökan och hyresavtalet sades upp.
Hyresgästen hävdade att han skulle separera. Han ansökte i hyresnämnden om att få behålla hyresavtalet samt att bytet skulle godkännas. Hyresvärden som blev misstänksam kontrollerade då omständigheterna kring det första bytet tre år tidigare. Då kom det fram att den personen aldrig flyttat in i hans tidigare lägenhet. Det visade sig också att det på hyresgästens tidigare adress samtidigt funnits andra, för honom okända personer folkbokförda vid tiden för bytet. Hyresnämnden beslutade att hyresavtalet skulle upphöra och avslog bytesansökan. Mannen överklagade men fick avslag i hovrätten.
– Hyresgäster har rätt att byta lägenhet om det finns beaktansvärda skäl. Men det finns skäl att göra noggranna kontroller när en hyresgäst ansöker om byte, för att upptäcka så kallade skenbyten. Ofta finns indikationer på att något inte står rätt till i folkbokföringsuppgifter och bostadshistorik, säger fastighetsjurist Michelle Hesselbrant, på Fastighetsägarna Service.
Om ett misstänkt skenbyte upptäcks i efterhand finns möjlighet att säga upp hyresgästen.
– I en sådan process är det viktigt att komma ihåg att det är hyresvärden som har bevisbördan för att hyresgästen har lämnat vilseledande uppgifter vid bytet, tillägger Michelle Hesselbrant.
För att minska risken att något missas kan man använda sig av Fastighetsägarnas formulär för ansökan om lägenhetsbyte, där hyresgästen får lämna fullständig information om förhållandena kring bytet.