Foto: Riksbyggen
Publicerat 17 oktober, 2017

Drönare banar väg för 3D-modeller av bostadsrättsföreningar

För att underlätta ombyggnation av hus eller förnyelse av utemiljöer, har Riksbyggen tillsammans med företaget Sportscale, börjat testa att använda drönare för att kunna göra 3D-modeller.

Fördelen med 3D-modellerna är att bilderna blir skalenliga och visar exakt hur fastigheter och gårdar ser ut ur olika vinklar. De kan också beräkna ytan på taken eller på gräsmattorna vid upphandlingar.

[ Annons ]

– I bilderna kan man sedan lägga till eller ta bort föremål. På ett mycket naturtroget sätt kan man därför exempelvis enkelt få svar på frågan hur husen skulle se ut om man la till balkonger. Eller hur gården kommer att se ut om ett eller flera stora träd plockas bort, berättar Göran Danling, processansvarig Teknisk Förvaltning på Riksbyggen i deras pressmeddelande.

Bilderna skapas genom att en kameraförsedd drönare flyger över föreningen ett antal gånger och tar bilderna. Tillsammans bakas bilderna ihop till en 3D-modell. Man kan sedan ange mått på exempelvis ett fönster eller en vägg, och skalan blir appliceras på hela modellen.

– 3D-modellen är också mycket användbar att lägga på föreningens hemsida, nyttig och rolig både för de boende och för personer som är intresserade av att köpa en lägenhet i föreningen, säger Göran Danling.

Det är inte första gången Riksbyggen har använt sig av drönare i fastighetsförvaltningen. De används i första hand till att inspektera tak, hängrännor och fasader.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]