[ Annons ]

Byggstart för Skogvaktaren är beräknad till juni 2025 och inflyttning till kvartal 4, 2026. Visionsbild: Folkhem
Publicerat 13 februari, 2025

Drömprojekt i trä byggs i Bagarmossen

Folkhem ska bygga 64 bostadsrätter i massivträ i Bagarmossen, söder om Stockholm, precis i anslutning till Nackareservatet.

Projektet Skogsvaktaren i Bagarmossen är fastighetsutvecklaren Folkhems andra flerbostadshus som byggs i trä, och uppförs tillsammans med byggföretaget MVB.

Ett drömprojekt med en välgestaltad, modern träarkitektur som kommer kunna bli en ny signaturbyggnad i Bagarmossen, säger Anna Ervast Öberg, operativ chef på Folkhem.

[ Annons ]

– Detta är ett drömprojekt utifrån flera aspekter skulle jag säga. Det mest uppenbara är ju läget, där vi får möjlighet att uppföra ett massivträhus med höga hållbarhetsambitioner i nära relation till naturen hos vår närmaste granne, Nackareservatet. Men också jobba med en tydlig arkitektonisk idé där vi uttryckt i trä skall lyckas knyta an till den sammanhållna arkitekturen i Stockholmshems genomgående område.

Hon menar att projektet lämpar sig väl för att använda de erfarenheter bolaget fick när de byggde Cederhusen i Hagastaden, ett av de största trähusprojekten i världen i innerstadsmiljö.

– Nu kan vi fortsätta driva utvecklingen för storskaligt trähusbyggande, framförallt gällande optimering av materialanvändning i trähybridkonstruktion och möjligheten att effektivisera byggtiden när man bygger med ett lätt och torrt material.

Entreprenaden omfattar uppförande av ett fem våningar högt hus med stomme i massivträ innehållande 64 bostadsrätter i storlekarna 1–5 rum. I huset, som ritas av den prisbelönta arkitekten Carmen Izquierdo, kommer alla lägenheter ha stora uteplatser eller balkonger.

Husets utemiljö kommer att få såväl ett orangeri som ett miljöhus och sömlöst flyta ihop med den kringliggande naturen.

Anna Ervast Öberg, operativ chef på Folkhem.

Folkhem tog för femton år sedan beslutet att bara bygga i trä och har idag en portfölj innehållande tio flerbostadsprojekt i olika skeden under utveckling.

Har det blivit lättare att sälja in trä idag, när det är mer fokus på det positiva med trä?

– Folkhem jobbar ju dedikerat med trä utifrån ett principbeslut, men vi ser att intresset från andra utvecklare ökar hela tiden. Att det finns en stor nyfikenhet och efterfrågan från lägenhetsköpare ser vi tydligt i hur positivt projektet tagits emot på marknaden, säger Anna Ervast Öberg.

Andra fördelar med att bygga i trä är gällande felavhjälpande, då man lokalt och väldigt snabbt kan torka ut stommen, och att den går att komplettera vid eventuella skador från brand elller fukt utan att man behöver riva hela huset.

Apropå brand finns det ibland en rädsla att träbyggnader ska fatta eld lättare. Är det svårare att försäkra träbyggnader än andra i annat material?

– Vi har ingen erfarenhet av att det är svårare att försäkra fastigheter byggda i trä, baserat på projektet vi idag har färdigställt, Cederhusen, säger Anna Ervast Öberg.

Hon berättar att de alltid är tydliga och transparenta med att uppfylla byggregler, krav och standarder i val av tekniska lösningar samt val av sammansatta delar.

– Vi är också beredda förklara hur, för att skapa trygghet att våra projekt är brandsäkert utformade och att det vid eventuella skador finns kunskap om vad som krävs och hur man åtgärdar det.

Folkhems strävan efter att vara en förebild och innovatör inom hållbart byggande, ligger helt i linje med MVB:s mål att minska klimatavtrycket i sina byggprojekt.

– Skogsvaktaren har ett unikt läge och vi tackar Folkhem för förtroendet att få vara delaktiga i förverkligandet av ett fantastiskt hus. I projektet tar vi med oss vår erfarenhet av att bygga i trä och att genomföra projekt med hög hållbarhetsambition. MVB har även stor vana att hantera den utmaning det innebär att bygga i stadsmiljö vilket kommer väl till pass i projektet, kommenterar Erik Carmestedt, arbetschef MVB Öst.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]