Drömlägenheten ska stå färdig för inflyttning till Bomässan i Linköping 2017. Foto: White arkitekter.
Publicerat 21 september, 2016

Drömlägenheten för varannan-vecka-livet

En etta som kan bli en femma. Så kan framtidens flexibla lägenheter se ut. 2017 flyttar den första hyresgästen in i ”Drömlägenheten” i Linköping.

Storfamiljer med bonusbarn, minikollektiv och kompisboenden. Idag finns det fler typer av hushåll än någonsin. Trots det utformas de flesta nya lägenheter som de gjordes på 1950-talet. Det är skälet till att Stångåstaden och White utvecklar en lägenhet som kan göras om till en etta eller femma och allt där emellan.

[ Annons ]

– Vi tänker oss att hyra ut till en familj där man kanske har barn från olika äktenskap och därför är två personer ena veckan och fem personer nästa vecka. Många familjer ser ut så, och då ska bostaden kunna anpassas för vardagens olika behov.

Så beskriver Stångåstadens projektledare Mats Persson ambitionen bakom den 55 kvadratmeter stora så kallade Drömlägenhet som just nu byggs i Linköping.

– Man drar helt enkelt ut skiljeväggar som skapar rummen och fäller ner sängar från väggarna. Det går väldigt snabbt att förändra layouten, förklarar Mats Persson.

Lägenheten ingår i ett nyproducerat hus och kan därför anpassas utan begränsningar från en redan existerande stomme. Takhöjden och golvdjupet möjliggör det utrymme som krävs för att lägenhetens flyttbara delar ska få plats och vara lättåtkomliga för de boende att justera efter behov.

– De här förutsättningarna har man ju inte alltid i befintliga hus, men med tillräcklig takhöjd kan man absolut kopiera vissa idéer, säger Mats Persson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]