Nu ska det kinesiska kulturmonumentet Dragon Gate utanför Gälve säljas. Foto: Wikimedia.
Publicerat 16 maj, 2017

Dragon Gate är till salu

Det skulle bli Kinas fönster mot Sverige. Men bygget som påbörjades 2004 hann aldrig öppna. Nu är det spektakulära monumentet i Älvkarleby till salu.

Det stora bygget Dragon Gate, ett kinesiskt center vid E4:an söder om Gävle, ska säljas. Det meddelade bolagets svenska vd till kommunledningen i Älvkarleby under gårdagen, rapporterar SVT Gävleborg.

[ Annons ]

Anläggningen har bekostats av den 70-åriga affärsmannen Li Jingchun som byggde Dragon Gate med visionen om att det skulle bli Kinas fönster mot Sverige. Han uppges ha skapat sin förmögenhet på att sälja myggmedel i Kina. Bygget av hotell- och restauranganläggningen som påbörjades 2004 och har försenats av både arbetsmiljöbrott och konkurser. I december förra året gav kommunen det sista tillståndet för att det kinesiska kulturmonumentet skulle få öppna. Men nu ska det istället läggas ut till försäljning.

Någon prislapp för anläggningen är ännu inte satt, men vad som däremot står klart är att det blir Skandiamäklarna som kommer att förmedla Dragon Gate i Sverige. Nu återstår frågan om vad anläggningen kommer att användas till och vilken typ av verksamhet som kommer att bedrivas på platsen.

– Det här är något som många undrat över i många år, när ska det bli färdigt. Nu kan man börja bedriva verksamhet här och jag är övertygad att det sitter någon som är intresserad, antingen i Sverige eller i Kina eller i övriga världen, säger Lars Westin på Skandiamäklarna till SVT.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]