[ Annons ]

Nu står det klart att Svea Hovrätt avslår yrkandet om att lägesfaktorn ska få större genomslag vid hyressättningen. Besvikelsen hos Fastighetsägarna Stockholm är stor.
Publicerat 2 maj, 2014

"Domen visar att 2011-årshyresreform är tandlös"

Nu står det klart att Svea Hovrätt avslår yrkandet om att lägesfaktorn ska få större genomslag vid hyressättningen. Besvikelsen hos Fastighetsägarna Stockholm är stor.

På Kungsholmen i Stockholm ligger fastighetsägaren Wåhlins lägenheter som är berörda av domen som kom idag. Svea Hovrätt avslår överklagan och menar att Stockholmsmodellen, med ökat fokus på läge och efterfrågan, inte ligga till grund för hyresförhandlingar.

[ Annons ]

– Domslutet ger ett tydligt besked. 2011-års reform är otillräcklig och cementerar de oskäligt låga hyresnivåerna i Stockholms innerstad där efterfrågan på hyresrätter är oerhört stark. Det är orimligt och återspeglar inte bostadskonsumenternas värderingar, säger Marie Öhrström, chefsjurist, Fastighetsägarna Stockholm.

Fastighetsägaren och Fastighetsägarna Stockholm prövade fallet, dels för att få hyror som bättre avspeglade lägesfaktorn i Stockholm och dels för att testa vad den hyresreform som antogs 2011 får för effekt på hyressättningen.
– Vi vet nu att reformen tyvärr inte kommer att leda till en väl fungerande hyresmarknad i Stockholm. Något som är djupt olyckligt med tanke på den skriande bostadsbrist som råder här, avslutar Marie.

Men på Hyresgästföreningen Stockholm är de glada över beslutet.
– Det är bra att hovrätten slår vakt om det lagstadgade förhandlingssystemet. Nu går vi vidare i vårt arbete med att utveckla bruksvärdessystemet så att det bättre stämmer överens med hyresgästernas värderingar. Det ska inte bara vara det geografiska läget som ska ligga till grund för hyressättningen, säger Greger Björkegren, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Fastighetsägaren och Fastighetsägarna Stockholm yrkade en höjning med i snitt 10 procent, fördelat under en treårsperiod, för den aktuella fastigheten på Kungsholmen. Men Hyresnämnden avslog yrkandet och därför beslutade parterna att överklaga domen, en överklagan som nu avslagits. Läs mer om bakgrunden till fallet här ”Fastighetsägarna: ”En hyreslag utan effekt måste göras om”.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]