Foto: Shutterstock
Publicerat 15 februari, 2019

Dömd brottsling i svart lägenhetsaffär

I torsdags skrev Fastighetstidningen om ett unikt beslut från Skatteverket där en person fått skattetillägg efter försäljning av hyreskontrakt i samband med skenbyte. Nu visar det sig att det i denna härva också finns tydliga kopplingar till organiserad brottslighet.

En av de som ingått i byteskedjan (ej samma person som konstaterats skattepliktig) har tydliga kopplingar till grovt organiserad brottslighet. Denna är dömd för sin medverkan i ett av de mer uppmärksammade brottmålen i Sverige.

[ Annons ]

Det bör poängteras att det i dagsläget vare sig finns någon förundersökning eller dom som konstaterar att det skett något kriminellt i det aktuella fallet. Men oavsett det menar Kristian Halldin, gruppchef på polisens regionala underrättelseenhet, att det rent finns all anledning att rent generellt lyfta fram problematiken. Även om all illegal handeln med hyreskontrakt inte alltid har kopplingar till den undre världen så är problemet utbrett. Han vågar sig inte på någon uppskattning av hur stor del av alla byten som involverar kriminalitet i någon form.

– Men det går tydligt att se hur denna typ av verksamhet är en inkomstkälla för den organiserade brottsligheten, säger Kristian Halldin

I en underrättelserapport från 2015 beskriver polisen hur de tydligt visar att ett flertal tongivande känt finns tydliga kopplingar mellan handel med svarta kontrakt och kända kriminella i länet. Enligt rapporten skedde det flera mord i Stockholm som kan kopplas till olaglig handel med lägenhetskontrakt.

Kopplingen mellan svarthandel och kriminell verksamhet finns även beskrivet i SOU-utredningen ”Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning”.

I regeringsförklaringen från i januari utlovas lagförändringar för att skärpa straffen för försäljning av svartkontrakt och att köp av kontrakt kriminaliseras.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]