[ Annons ]

Publicerat 11 december, 2015

Dispens för mätarbyte i Gävle

Fastighetsägare, och kanske också rörmokare, i Gävle kan tillfälligt andas ut. Gästrike Vatten ger dispens för ikraftträdandet för den nya VA-taxan.

Gästrike Vatten har tidigare meddelat att man förändrar sin taxa vid årsskiftet. Avgörande för avgiften är storleken på fastighetens vattenmätare. Det finns signaler om att alla inte kommer att hinna genomföra mätarbyte innan årsskiftet, i många fall helt enkelt beroende på att det är svårt att få tag på rörmokare.

[ Annons ]

Det är omfattande installationer det handlar om. För exempelvis Gavlegårdarna beräknas bytet mätarbyten kosta tre miljoner kronor. En kostnad som man dock räknar ha igen då de nya mätarna kan fjärravläsas vilket ger möjligheter till effektivisering.

Men Johanna Moberg, fastighetsjurist på Fastighetsägarna MittNord. har varit mycket kritisk mot bristen på dialog med kunderna och Gästrike Vattens korta framförhållning.

Nu har bolaget dock lyssnat.

– Vi har haft en dialog med Gästrike Vatten om en generell dispens om man inte hinner byta mätare innan årsskiftet. Därför är det glädjande att Gästrike Vatten har fattat beslut om en generell dispens för ikraftträdandet för den nya taxan. I princip har de fattat beslut i enlighet med vårt förslag, säger Johanna Moberg.

För att dispens ska kunna medges måste dels en ansökan om mätarbyte ha inkommit till Gästrike Vatten senast den 30 december, dels måste de ha fått in en dispensansökan senast den 20 januari 2016. Hur lång dispens som meddelas är oklart i detta läge, men syftet är att fastighetsägaren ska få skälig tid på sig att byta mätare så att kraftiga taxeökningar undviks.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]