Knut Rost, vd på Diös och Gustav III:s torg i Östersund där Diös just nu utreder möjligheterna att skapa ett attraktivt och levande torg för kultur, mötesplatser, bostäder och kommersiell verksamhet. Foto: Diös
Publicerat 23 maj, 2016

Diös firar 10 år på börsen

Genom historien har Diös blivit uppköpt, omstartat och i ett slag mer än fördubblat sitt marknadsvärde från 5 till nästan 12 miljarder kronor. I år firar bolaget tio år på börsen.

Historien bakom Diös sträcker sig ända bak till sekelskiftet då dalkarlen Anders ”storbyggmästaren” Diös startade en egen byggfirma. Det var först den 22 maj 2006 som vägen ledde fram till en börsnotering. Diös Fastigheter noterades då på börsens lista för mindre företag. Sedan dess har bolaget vuxit stadigt, och återfinns sedan 2012 på Stockholmsbörsens Mid-Cap lista.

[ Annons ]

– Vi har växt kraftigt under de senaste 10 åren, samtidigt som vi behållit en hög lönsamhet. Avkastningen för aktieägarna har varit god och jag är övertygad om att vi kan fortsätta vår framgångsresa. Genom vår vision och våra mål för Diös 2020 har vi satt ribban högt. Varje dag tar vi ett steg närmare våra långsiktiga mål som ytterligare ska öka bolagets värde, säger Knut Rost, vd.

Diös har sedan börsintroduktionen 2006 haft en årlig värdetillväxt på i snitt 23 procent avseende fastighetsvärdet och 15 procent avseende börsvärdet.

Under åren har Diös utmärkt sig med hög direktavkastning till aktieägarna. För 2015 var utdelningen 2,85 kr per aktie vilket motsvarar 4,7 procent i direktavkastning. I snitt de senaste 10 åren har direktavkastning varit 5,2 procent. Med en utdelningspolicy om cirka 50 procent av årets resultat är ambitionen att fortsätta vara en pålitlig utdelningsaktie.

Mycket har hänt i bolaget under dessa 10 år. CFO Rolf Larsson har varit med från början:

– Det har varit en väldigt spännande resa med stark tillväxt. Resans höjdpunkt, hittills, är förvärvet av Norrvidden där vi över en natt fördubblade fastighetsvärdet och bolagets storlek. 2005 var vi tre personer på huvudkontoret, idag är vi 47 medarbetare på huvudkontoret och totalt 146 i Diös-koncernen.

Fakta: Diös

Diös resa började våren 2005 när initiativtagaren Erik Paulsson, som fortfarande är storägare, tillsammans med flera andra investerare tillsammans köpte ett bestånd av 36 fastigheter från AP fastigheter. I samband förvärvet fick bolaget även tillgång till namnet Diös Fastigheter.

Diös Fastigheter ägs idag av 11 380 enskilda aktieägare jämfört med 2 294 för 10 år sedan. AB Persson Invest, Bengtssons Tidningar Aktiebolag och Backahill Inter AB är Diös tre största ägare med cirka 36 procent av alla aktier. De är stabila och långsiktiga ägare som visar stor tilltro till bolaget och varit aktieägare under en lång period.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]