[ Annons ]

Arbetet med att implementera Silverkällans digitala tvilling startade sommaren 2020. Foto: Hemsö
Publicerat 20 oktober, 2023

Digitala syskon tar ledningen

I kvarteret Silverkällan i Göteborg sker allt numera i dubbel upplaga. Den digitala tvillingen hjälper Hemsö både i vardaglig drift och förvaltning.

Sedan 2020 existerar Hemsös fastighet Silverkällan som en digital tvilling. Bolaget inför digitala tvillingar för drift och förvaltning i hela sitt bestånd. Fredrik Hörnsten, digital chef på Hemsö, ser stora fördelar när man kan använda sig av AI i större skala.

– Då kommer fastigheterna bli mer eller mindre självstyrande, säger han.

[ Annons ]

Det är det Stockholmsbaserade proptechbolaget Vyer som samlat och organiserat byggnadsinformationen till en digital tvilling.

Precis som AI är digitala tvillingar ett trendigt och ”häftigt” begrepp som många svänger sig med, men inte alltid vet vad det innebär eller hur det används bäst.

– Jag är ganska krass – det räcker inte med att det är coolt, det ska spara tid och pengar. Och det ska också finnas en tanke med att förändra folks vardag, säger Vyers vd Nils Berglund.

Och det är på ”portföljnivå” man ska jobba med en digital tvilling, menar han. Det hela fungerar ungefär som Google Maps, förklarar Nils Berglund.

– Man kan säga att Google Maps är världens största, mest etablerade och fungerande digitala tvilling. Den ger användaren konkret nytta med sina ”ritningar”, alltså kartor, med information från de miljontals personer som använder Google Maps. I tvillingen är det istället de anställda som bidrar med den informationen, ett slags crowdsourcing, säger Nils Berglund.

 Men det krävs att hela organisationen hänger med.

– Man måste förstå tekniken och kunna använda sig av den. Och det är en stor omställning som vi bara är i början av, säger Fredrik Hörnsten.

SÅ SKAPAS TVILLINGEN

  1. Fastighetsbolaget gör en samordning av ritningar och byggnadsinformation och skickar det till Vyer för analys.
  2. Vyer går igenom och omvandlar ritningarna till BIM (”Building Information Model”: skapandet och användandet av en digital modell av en fastighet) och anpassar modellerna för förvaltningssyften.
  3. Modellen laddas upp på en digital plattform/app. Alla anställda på fastighetsbolaget får mobil tillgång till plattformen, samt verktyg för att kunna uppdatera data om fastigheten.
  4. I appen samlas sökbara data som rör fastigheter, komponenter, ytor, felanmälan, förebyggande underhåll med mera, som driftchefer och förvaltare i realtid kan kartlägga och åtgärda.

Foto: Hemsö

En digital tvilling återspeglar exakt hur fastigheten fungerar i realtid och används för att övervaka, analysera och optimera olika delar av fastigheten. Men om man även tillför AI kan det närmast revolutionera fastighetsbranschen i framtiden. Kombinationen av teknologier erbjuder en rad fördelar, från ökad effektivitet och säkerhet till minskade kostnader och bättre användarupplevelser.

  1. Enkelt att felanmäla. Belysningen fungerar inte i konferensrummet. Eftersom alla anställda på har mobil tillgång till appen med den digitala tvillingen så görs enkelt en notering i den när något är trasigt.
  2. Snabba åtgärder. Serviceteknikern ser direkt noteringen att belysningen är trasig. Eftersom det finns en exakt beskrivning på var lampan sitter kan problemet lätt åtgärdas, utan att någon går runt och letar på kontoret.
  3. Lätt att se lagerstatus. Om det är en speciell typ av lampa som gått sönder, så finns information i appen med tillverkarens namn. Då kan man snabbt se om man har lampan hemma eller om den måste beställas.
  4. Betällning per automatik. Det går även att ordna så att den digitala tvillingen själv kan kontrollera status. Om lamptypen saknas, kan en beställning automatiskt gå till leverantören, vilket spar tid.

Tvillingen förebygger

Förvaltaren kan bättre planera sin arbetstid då det går att se till exempel belysningens brinntid, när luftfiltret senast byttes eller om bläcket till skrivaren börjar ta slut. Det minskar driftstopp och förlänger utrustningens livslängd.


UTVECKLINGSMÖJLIGHETER

Energivinster
Genom att övervaka och analysera energiförbrukningen i realtid kan digitala tvillingar använda AI för att identifiera möjligheter till energibesparingar. Detta kan innefatta att optimera belysning, värme, ventilation och kylning.

Säkerhet och övervakning
Digitala tvillingar kan användas för att övervaka säkerhetssystem som brandlarm, inbrottslarm och övervakningskameror. AI kan analysera data från dessa system för att upptäcka ovanliga mönster eller händelser och larma omgående.

Anpassad användarupplevelse
Genom att samla in och analysera data om hur människor använder fastigheten kan digitala tvillingar och AI skapa en mer anpassad och bekväm användar-upplevelse. Exempelvis att anpassa belysning, temperatur och ventilation efter individuella preferenser.

Fastighetsförvaltning
Fastighetsägare och förvaltare kan dra nytta av digitala tvillingar och AI för att trimma fastighetsförvaltningen. Detta kan inkludera att hantera underhålls-planering, schemaläggning av reparationer, hyresfrågor och budgetering.

Hållbarhetsmål
Genom att använda digitala tvillingar och AI kan fastighetsägare övervaka och förbättra fastigheternas hållbarhetsprestanda. Detta inkluderar att minska energiförbrukning, minska avfall och följa upp miljöcertifieringskrav.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]