[ Annons ]

Digitalisering så som BIM, AI, sensorer och IoT-infrastruktur kan hjälpa till att undvika brandfaror. Foto: Shutterstock
Publicerat 19 april, 2024

Digital teknik en stor fördel i brandskyddsarbete

Det finns all anledning att jobba förebyggande med brandskydd i byggskedet, och digitala tekniker är till stor hjälp.

Michael Strömgren är vice programchef i Smart Built Environment och expert på brandsäkerhet. Han är just nu på en brandsäkerhetskonferens i Köpenhamn, där det 400 år gamla Börshuset tidigare i veckan drabbades av en katastrofal brand.

– Det ligger bara några kvarter härifrån, så man blir ju lite tagen av stundens allvar, säger han.

[ Annons ]

– Köpenhamns brandchef var här idag på förmiddagen och berättade så mycket de visste om händelsen. Det handlade ju inte bara om att försöka rädda byggnaden, det var så många ovärderliga konstföremål i huset också, så det var väldigt tuffa beslut de fick ta.

Michael Strömgren, vice programchef i Smart Built Environment.

Av en slump var Michael Strömgren i Paris dagarna efter att Notre Dame började brinna, och precis som med Börshuset gjorde den invändiga träkonstruktioner i taket att elden kunde sprida sig så snabbt. Till skillnad från Börshuset pågick inte något renoveringsarbete, men i den gamla katedralen saknades flera moderna skyddssystem.

Den här typen av bränder i gamla byggnader är svåra att jobba förebyggande med, bland annat då man behöver vara varsam när man installerar larmsystem och sensorer i kulturhistoriska fastigheter. Ny teknik så som drönare vara en hjälp i släckningsarbetet, säger Michael Strömgren.

– Genom att kombinera ny teknik och digitalisering kan vi få smartare räddningsinsatser. En drönare med en värmekamera kan snabbt ge information var det är som varmast, så man kan koncentrera insatsen dit.

Han säger att det är viktigt att tänka på hur den här typen av bränder, rent generellt, kan undvikas. Man behöver göra det lätt att göra rätt i det viktiga förebyggande arbetet. Där kan digitalisering vara ett viktigt stöd för en säkrare byggnad.

Byggplatsen är en dynamisk miljö där många aktörer ska samordna sig, risker och förutsättningar förändras från dag till dag, och därför behövs stöd som underlättar brandskyddsarbetet. BIM, AI och IoT-infrastruktur samt digitala tvillingar kan då hjälpa till att effektivare undvika faror så som brand i byggskedet.

– Där skulle man ju potentiellt kunna använda sensorer och kanske kamerateknik för att kunna identifiera den typen av risker och förebygga dem. Idealet är att man har objektbaserad information från dynamiska digitala tvillingar som kan hantera information för byggnaden från ax till limpa. Man skulle till exempel kunna se hur isoleringen är installerad för att få ett kvitto på att det blev rätt, säger Michael Strömgren.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]