[ Annons ]

Stadsträd är ett verktyg för att kartlägga värdefulla träd. Foto: Stadsträd
Publicerat 14 december, 2021

Digital grönska

Skriften Ekosystemtjänster är en verktygslåda för alla som arbetar med grön infrastruktur. Flera av verktygen är användbara även för den som bara vill lära sig lite mer om sin omgivning.

I början av november fick Sveriges samtliga kommuner tillgång till den verktygslåda som stödjer arbetet med ekosystemtjänster, som tagits fram av Urbio, Gaia arkitektur och White Arkitekter. Mycket av innehållet är minst lika användbar för fastighetsbolag med ambitioner att skapa levande grön infrastruktur och mångfunktionella ytor med ekosystemtjänster.

– Vi hoppas att den ska vara till hjälp och inspiration så att verktygen blir lättare att överblicka, förstå och använda för alla som arbetar med utveckling av byggda miljöer i olika skeden och skalor. I praktiken hoppas vi detta arbete kommer bidra till en mer hållbar och långsiktig planering av våra byggda miljöer, säger Hanna Ahlström Isacson, landskapsarkitekt på Urbio och initiativtagare till rapporten. 

[ Annons ]

I verktygslådan hittar vi tre spännande verktyg, lika användbara för den som ska planera som roliga för den som bara ska flanera. Programvaran är gratis och har utvecklats av forskare på USDA Forest Service Research i USA.

1. stadsträd.se

Ett annat verktyg för att kartlägga värdefulla träd är Stadsträd. Här kan man med hjälp av laseradata kartlägga urbana träd. I verktyget kan allmänheten bidra med att lägga till träd, artbestämma och mäta träd. De kan också ge en personlig kommentar och dela foton.

2. itreetools.org

Med hjälp av verktyget iTree kan man undersöka bland annat hur många kubikmeter vatten träden på en plats kan ta hand om när det regnar samt hur mycket trädens kronor binder koldioxid, dammpartiklar och andra föroreningar. Exempelvis använde det kommunala bostadsbolaget Poseidon i Göteborg verktyget när de gjorde sin trädplan. Programvaran är gratis och har utvecklats av forskare på USCA Forest Service Research.

3. swedgeo.se

I planeringen av utvecklingsområdena Smörkajen i Malmö och Vallby testades EkoGeo-Kalkyl. Det är ett GIS-verktyg som kartlägger markens genomsläpplighet och markens vegetationspotential. För att använda ekoGeokalkyl krävs kompetens, mjukvara och markmiljödata.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]