[ Annons ]

Publicerat 15 februari, 2017

Digital bostadstjänst mest efterfrågat hos svenskarna

Varannan svensk vill ha en digital tjänst för att kunna se lediga lägenheter, tomter och fastigheter i sin kommun. Det visar en undersökning från Visma genomförd av Sifo. Fyra av tio anser även att det borde finnas en e-tjänst som hanterar ärenden relaterade till ens boende.

– Boende och hälsa är två viktiga områden för de flesta medborgare. Många vill också kunna sköta ärenden i just de frågorna enkelt, smidigt och digitalt när man själv önskar. Medborgarna förväntar sig att kommuner och myndigheter följer med i utvecklingen och tillhandahåller moderna digitala tjänster, säger Erika Berggren, expert på e-tjänster på Visma Consulting, i ett pressmeddelnade.

[ Annons ]

Nära hälften, 49 procent, anser att en e-tjänst för lediga fastigheter borde finnas. Fyra av tio anser även att det borde finnas en e-tjänst som hanterar ärenden relaterade till ens boende, såsom sophämtning, bygglov och blomlådor.

Många anser även att ärenden kring den personliga sjukvården borde bli mer digitala.

– Många kommuner har idag redan någon form av grundläggande digital tjänst inom områdena boende och hälsa. Men det finns mycket kvar att bygga vidare på och utveckla. Med en bred e-tjänsteplattform i botten är det enkelt att successivt bygga på utbudet av e-tjänster. Ökad tillgänglighet tillsammans med effektivare handläggning av ärenden är den stora vinsten, säger Erika Berggren.

Om undersökningen
Den statistiska undersökningen genomfördes på uppdrag av Visma i samarbete med Kantar Sifo under oktober 2016 med 1 731 respondenter i åldrarna 18-79 år.

Sveriges tio mest efterfrågade e-tjänster

  1.     Se lediga lägenheter, tomter och fastigheter 49 %

2.     Komplett digital sjukvårdsjournal 48 %

3.     Boka och se vaccinationer 43 %

4.     Hantera sitt boende 41 %

5.     Lämna och följa upp medborgarförslag 40 %

6.     Rösta digitalt i riksdagsval och kommunalval 40 %

7.     Hantera arbetsrelaterade frågor, t.ex. sjukanmälan, ledighet, friskvård 36 %

8.     Digital brevlåda för post från myndigheter 34 %

9.     Administrera egen eller anhörigs äldreomsorg 33 %

10.   E-tjänst för yrkeslivet – betyg, referenser etc. 29 %

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]