[ Annons ]

Foto: Azusa Street Productions
Publicerat 2 mars, 2023

”Dialogen är viktigast”

Linnea Widén ligger bakom dokumentärfilmen Samlarna, som handlar om några av de ungefär 250 000 personer i Sverige som fyllt upp sina bostäder med mängder av saker.

Varför ville du göra en film om ämnet?

– Jag läste om samlande och snubblade över statistik som visade att 2,5 procent av befolkningen har ett så kallat samlarsyndrom Då insåg jag att det är jättevanligt, 2–3 av 100 personer är drabbade. Samtidigt håller många det hemligt, eftersom det råder mycket missförstånd och fördomar.

[ Annons ]

När filmen släpptes på SVT Play blev den det tredje mest populära programmet under premiärhelgen. Varför tror du att filmen fått så pass stort genomslag?

– Det handlar om att det är så väldigt vanligt, troligen känner alla nån som samlar, eller är anhörig till nån, och därför kan relatera till samlande. Många av oss har nog också läggningen att spara på saker, även om det är inom rimliga gränser.

Linnea Widén ligger bakom filmen Samlarna, som blev SVTs tredje mest populära programmet premiärhelgen.

Vad överraskade dig under inspelningarna?

– Jag träffade på många som är högfungerande på flera plan: de är välutbildade, har ordnade förhållanden med jobb på höga positioner eller liknande. Men man har svårt att släppa sina saker. Många har nog en bild av att den som samlar inte fungerar i övrigt heller, men så är det inte alls.

Vad är riskerna med att ha för många prylar i sin lägenhet? Är det inte ens rätt att samla på sig grejer om man nu vill det?

– Det finns ingen lag på hur det ska se ut i en bostad, vilket jag tror är bra, för annars kommer vi in i ett extremt förmyndarsamhälle. Men däremot finns det en gräns för när det blir farligt för en själv och andra hyresgäster. Det kan bli en brandfara, eller risk för vatten- och mögelskador och ohyra, och då måste en hyresvärd sätta ner foten eftersom man har ett ansvar att tänka på hela fastigheten och alla hyresgäster.

Vad ska man som fastighetsägare göra om en hyresgästs samlande har gått överstyr?

– Om jag utgår ifrån samlarnas perspektiv så finns det en väldig rädsla för att bli missförstådd. Jag tror att hyresvärden ska vara tydlig med att man inte önskar bort sin hyresgäst eller bostadsrättsinnehavare, men gärna ser att vissa saker justeras om de behöver justeras. Det viktigaste är att ha en dialog och prata om situationen på ett normalt sätt utan att folk känner sig stigmatiserade. Att förstå att det handlar om personer som fungerar väl i övrigt, men som behöver stöd när det gäller den här punkten. Och att det faktiskt finns ett sånt stöd.

Samlarna finns att se på SVT Play fram till 18 januari 2025.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]