Riksbanken sänker som väntat styrräntan med 50 punkter till 2,75 procent. Bygg- och fastighetsbranschen efterlyser dock ytterligare sänkningar.
Torsdagens besked innebär den fjärde sänkningen i år, och är den största på tio år. Förhoppningen är att ge en extra skjuts i svensk ekonomi som går trögare än väntat. Om konjunkturen står sig är det även troligt med ytterligare en sänkning i december samt under första halvåret av 2025, meddelar Riksbanken.
– Det här kommer att förbättra hushållens ekonomi och underlätta för företagens investeringar, sade riksbankschef Erik Thedeén på torsdagens pressträff.
Att det skulle bli en dubbelsänkning var väntat, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom hos Fastighetsägarna.
– Den svenska ekonomin går kräftgång och inflationen lyser med sin frånvaro. För att minska risken för att konkurserna ska ta fart och att arbetsmarknaden ska försvagas ytterligare är det viktigt att få upp farten i ekonomin. Nu blickar vi framåt mot Riksbankens decemberbeslut. Jag hoppas på en dubbelsänkning även då. Det skulle behövas. Risken är dock stor att jag kommer att bli besviken, säger Tomas Ernhagen.
Riksbankens besked om en dubbelsänkning av styrräntan är mycket positivt, menar man från Byggföretagens sida.
– Lägre räntenivåer kommer en bit in på 2025 betyda att många hushåll med bolån känner av en tydlig lättnad, efter en tuff period med minskade marginaler. Detta kommer att bidra till bättre fart i ekonomin och en något starkare efterfrågan på bostadsmarknaden. Vi ser hur dimman lättar för byggsektorn, även om solen inte skiner, säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.
Ett välkommet besked – om än i senaste laget, menar Trä- och möbelföretagens näringspolitiska expert Simon Imner.
– Det är tydligt att styrräntan behöver fortsätta sänkas för att stödja inhemsk efterfrågan. Nu är inflationsmålet uppnått, samtidigt som tillväxten är fortsatt svag och i byggbranschen fortsätter varsel och arbetslöshet stiga. Dagens dubbelsänkning är förhoppningsvis bara en i ledet – det kommer krävas fortsatta sänkningar i vinter och in på 2025. Annars riskerar hushållen att bli än mer återhållsamma, säger Simon Imner.