[ Annons ]

Sophia Mattsson-Linnala, tf vd på Tyresö Bostäder-
Publicerat 15 mars, 2022

”Det var en fantastisk uppslutning”

Tyresö Bostäder står nu redo att ta emot människor på flykt från kriget i Ukraina i en fastighet som tillfälligt stått tom i väntan på renovering.

– Det gick lite packningar och sånt.

Det är Sophia Mattsson-Linnalas, tf vd på Tyresö Bostäder, beskrivning av de senaste dagarnas intensiva arbete att ställa om en tomställd fastighet till tillfälligt evakueringsboende.

[ Annons ]

– I avvaktan på att få klar den upphandling som nu pågår fanns det ingen anledning  att i en så här akut situation inte använda lokalerna. Vi fick frågan om vi kunde bidra i onsdags, under torsdagen var vi igång med att göra iordning lokalerna. Från och med idag är vi redo at ta emot flyktingar om behovet finns, säger Sophia Mattsson-Linnala.

Migrationsverket efterfrågar nu hjälp från kommunerna, som fått i uppdrag att se över kommunala fastigheter och fastigheter där kommunen driver verksamhet. En sådan är fastigheten Björkdalen, ett tidigare vård- och omsorgsboende som för tillfället och står tomt i väntan på renovering för att uppfylla moderna arbetsmiljökrav på den typen av verksamhet. Här räknar man med att kunna lösa den tillfälliga boendesituationen för 100 flyktingar.

– Och vi har ytterligare en våning som är möjlig att iordningställa, men det blir en mycket större process, säger Sophia Mattsson-Linnala.

Under flyktingkrisen 2015 uppdagades det en hel del administrativa hinder när fastighetsägare ville bidra med boenden. Men så inte här.

– Vi hade tack och lov redan en detaljplan som tillåter boende. Vill man exempelvis använda en skola för boende kan det visa sig att detaljplanen inte tillåter det, säger Sophia Mattsson-Linnala.

Något kontrakt  med kommunen har man ännu inte skrivit. Men det räknar Sophia Mattsson-Linnala kallt med att lösa när så är dags.

– Det känns otroligt bra att det var så fantastisk uppslutning. Det var varken svårt att få tag på personal eller entreprenörer som kunde ställa upp och jobba under helgen, säger Sophia Mattsson-Linnala.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]