En selfie på kontoret. Annars sköter Björn Bengtsson mycket hemifrån just nu.
Publicerat 14 april, 2020

”Det uppstår en miljon nya frågor”

För Björn Bengtsson, vd för Sölvedals Förvaltnings AB i Sölvesborg, har det mesta ställts på ända. Arbetet kretsar mest kring att lösa praktiska frågor och ge stöd till hyresgäster.

Hur är läget?

[ Annons ]

– Mest är jag orolig för min personal och för våra hyresgäster. Vi har både lägenheter och lokaler och de kommersiella hyresgästerna har stora problem. Vi försöker stödja så mycket vi kan. När det gäller personalen har vi fått vi tänka om. De som kan jobbar hemifrån. Vid exempelvis felanmälan ringer vi och bestämmer en tid när hyresgästen inte är hemma. När vi ska hyra ut eller visa lägenheter görs det av endast en person för att minska smittorisken.

Vad gör ni för att stödja kommersiella hyresgäster?
– Till exempel har vi halverat hyran för en restaurang med hjälp av det statliga stödet. En annan hyresgäst hade precis börjat med en större renovering och oroade sig för sin likviditet. Här tar vi nu kostnaderna för renoveringen fram till halvårsskiftet, pengar som sedan betalas tillbaka till oss under en 24-månaders period. Nästa sak var att arkitekten inte ville komma till hyresgästen och ta mått till sina ritningar. Hon är över 60 år och ville inte träffa folk. Då fick jag fixa fram de uppgifter som behövdes.

Hur har du landat i verkligheten?
– Jag har haft så fullt upp med att lösa praktiska saker att jag inte hunnit tänka så mycket på det. Men det enkla har blivit komplicerat. Med hänsyn till att människor kan känna obehag inför att bli smittade, ska vi till exempel i fortsättningen göra visningar digitalt? Och vad krävs då? Finns det integritetsfrågor när det gäller de boende? Allt har gått så fort och det uppstår hela tiden en miljon nya frågor. Det är mycket vi tidigare aldrig har behövt tänka på.

Och på det mer personliga planet?
– Rent personligt oroar jag mig för alla äldre människor som nu inte får ta emot besök. De mår dåligt av det och det är inte bra för hälsan. Min svärmor bor på ett äldreboende och min fru tycker det är jättejobbigt att inte få gå dit. Till mina gamla föräldrar lämnar jag mat utanför dörren. Det känns svårt särskilt eftersom man inte vet hur länge isoleringen kommer att fortsätta.

Hur ser din ”normala” dag ut nu?
– Jag sköter det mesta hemifrån. Jobbet just nu består mest av att hitta lösningar på alla praktiska frågor för att hjälpa stressade och oroliga hyresgäster. Men jag har en personal som verkligen ställer upp och som vill få allting att funka. Det känns otroligt positivt.

Några tips för att må bättre i dessa tider?
– Jag har aldrig tittat på så många serier som nu. En favorit är spanska La Casa de Papel på Netflix. Den kan jag varmt rekommendera om man gillar spänning och smarta intriger. Sedan finns det ju faktiskt många sätt att umgås även om man inte kan träffas. Vi är några vänner som finns utspridda över Sverige och som brukar ses regelbundet. I fredags möttes vi on-line via teams. Det blev riktigt roligt och vi bubblade på precis som vi brukar.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]