[ Annons ]

Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom, Sofia Fölster, vice förbundsordförande MUF och Philip Botström, förbundsordförande SSU under paneldiskussionen hos Fastighetsägarna Stockholm. Foto: Susanna Sköld.
Publicerat 17 maj, 2017

”Det räcker inte med goda intentioner”

Allt fler unga känner sig oroade över sin boendesituation. Under Fastighetsägarna Stockholms seminarium debatterade representanter från SSU, MUF och Grön Ungdom om vad politiken kan göra för att minska bostadskrisen för unga.

Dagens unga mellan 15-24 år anser att bostadsfrågan blivit en allt viktigare samhällsfråga. Och allt fler ser det som mycket svårt eller omöjligt att kunna skaffa sig ett eget boende. Det visar årets Ungdomsbarometer.

[ Annons ]

Dessutom visar undersökningen på ökade socioekonomiska klyftor. De som vuxit upp med sämre ekonomiska förhållanden flyttar senare och är mindre nöjda med sitt boende, vilket kan ses som ett tecken på att Ungdomssverige dras allt längre isär.

– Det som är slående är att vi svart på vitt får se hur klyftorna mellan unga ökar idag. Det handlar om stora ojämlikheter där vissa blir inlåsta i sin ungdom och inte kan påbörja sitt vuxenliv, säger Philip Botström, förbundsordförande SSU.

Sofia Fölster, vice förbundsordförande MUF, delade samma oro.

– Bostadsfrågan har blivit en klassfråga. Att så många unga ser bostadsrätten eller andrahandsmarknaden som de enda alternativen är djupt oroande. Många unga förpassas till att teckna svarta och osäkra hyreskontrakt. Vi har en hyresmarknad som är helt satt ur spel, därför måste vi göra det billigare och mer attraktivt att bygga hyresrätter, säger Sofia Fölster.

Mårten Roslund, språkrör för Grön Ungdom, förklarade att han själv ser på situationen som direkt sorglig.

– Framförallt för att många unga inte har möjlighet att följa sina drömmar när det gäller studieplatser eller jobb.

Samtidigt framhöll han att de regelförenklingar som genomförts av regeringen i syfte att öka bostadsbyggandet har gett positiva effekter. Men Mårten Roslund efterfrågar större reformer än så.

– Det är tydligt att det måste göras mer. I Stockholm har vissa bostäder väldigt låg hyra. Men det vore en alldeles för stor risk att avskaffa regleringen innan vi fått upp produktionen. Då skulle hyrorna stiga i höjden.

Sofia Fölster som fick möjligheten att avsluta debatten passade på att kritisera dagens bostadspolitiska ”smålösningar” och efterfrågade ett större mod hos dagens politiker.

– I varje debatt uttrycks alltid en vilja att komma tillrätta med bostadsbristen. Men när det väl kommer till kritan vågar man inte ta samma beslut för att lösa krisen. I kommunerna måste man sätta bostadsförsörjningen först, före hur man vill att saker och ting ska se ut. Och det måste även göras på riksnivå, säger Sofia Fölster och fortsätter:

– Det räcker inte med smålösningar eller goda intentioner. Det behövs fler modiga politiker som vågar bryta mer mark.

 

I Fastighetstidningen nummer 4 som utkommer den 29 maj kommer ett längre reportage om ungas syn på bostadsmarknaden. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]