[ Annons ]

Publicerat 1 mars, 2011

”Det känns mer gediget än nybyggt”

När KF:s gamla glödlampsfabrik i Hammarby blev bostäder var det många som ville flytta dit. Anders Haglund sökte ett annorlunda boende.

Det är något mäktigt med Anders Haglunds våning. Takhöjden och de kraftiga dimensionerna hos väggar, balkar och den centralt placerade pelaren, får normala lägenheter att kännas små i jämförelse. Till detta bidrar ljuset från de väldiga fönstren som ger rymd åt rummen. Själv talar han om ett slags New York-känsla.

[ Annons ]

– Det finns en tyngd i lägenheten som skapar lugn och stabilitet. Tidigare har jag bott i nyproducerade lägenheter, men det här känns mer gediget, säger Anders Haglund.

Vi befinner oss på plan fem i den gamla Lumafabriken i Hammarby Sjöstad i Stockholm. 1931 invigd som industri­anläggning åt Kooperativa Förbundet, KF, för tillverkning av glödlampor. För några år sedan ombyggd till 46 bostadsrätter av fastighetsbolaget Oscar Properties. Här blev Anders Haglund 2008 ägare till en av de åtråvärda treorna på 80 kvadratmeter. För den fick han ge 3,6 miljoner kronor. Med tanke på läget, utsikten och det enorma intresset för lägenheterna ser han köpet som en säker investering.

– Det var sjöläget som lockade mig, men också den annorlunda känslan. Jag tyckte fastigheten kändes spännande och tände till när jag fick se hur det såg ut, berättar han.

Är du nöjd?

– Ja, absolut. Jag tycker det har fungerat bra. Det har definitivt motsvarat mina förväntningar. Det enda är väl att det inte är västerläge. Det här är österläge. Kvällssol är alltid trevligt.

Sjöutsikt, bra läge och spännande arkitektur. Glödlampsfabriken hade alla förutsättningar att bli en lyckad konvertering till bostäder. Bolaget Oscar Properties tog sig an projektet.

Han tycker Oscar Properties har varit bra när det gäller val av färger och material.

– Ser man på andra företag, så bygger de väldigt fina hus, men är däremot inte lika bra i grundutförandet när det gäller tillvalen. Här har man däremot lyckats hela vägen.

Framför allt gillar han att man har tagit upp industrikänslan vid inredningen av köket. Men också valet av vita golv tycker han om.

– Min förra lägenhet var åtta kvadratmeter större, men jag tycker den här känns lika stor på grund av rymden. I sovrummet har man till exempel en härlig plats på sidorna. Det är som att bo i ett lyxigt hotellrum.

Skulle du kunna tänka dig att flytta till en konverterad lägenhet en gång till om det blir aktuellt?

– Skulle möjligheten finnas så är jag absolut intresserad. Men jag tror det är svårt att få tag på sådana här lägenheter. Det finns inte så många objekt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]