[ Annons ]

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 24 juni, 2021

”Det har varit ett otroligt uppskruvat tonläge”

Den bostadspolitiska debatten är het, och lär så förbli ett bra tag. Vi har pratat med Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig om möjligheterna att nå ut.

I onsdags meddelade Annie Lööf att Centerpartiet släpper kravet på att införa fri hyressättning i nyproduktion. Men debatten om marknadshyra, vilket den nu aktuella reformen visserligen inte handlat om, lär inte ta slut med det. 

Fastighetsägarna hamnade verkligen i hetluften då Stefan Löfven och Annie Lööf gjorde ett försök att blidka Vänsterpartiet genom att låta bostadsmarknadens parter förhandla om hyressättning i nyproduktion. Något som Nooshi Dadgostar dock satt satte stopp för redan innan presskonferensen hunnit avslutas.

[ Annons ]

Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna, kan konstatera att de frågor man slitit länge för att få upp på agendan just nu skapar ett brett engagemang, alltifrån ledartexter till inlägg på Tic Toc.

– Så är det verkligen. Förutom att den viktiga reform debatten just nu mycket handlar om verkar ta paus, så är det väldigt bra att det pratas bostadspolitik. Och man ju hoppas att det kommer att hålla i sig tills det blir val, när det nu än blir. Det är viktiga frågor som ofta varit långt ner på den politiska agendan. 

Så trots uppskjuten/avblåst reform ser du alltså en uppsida?

– Jo, om det ska komma något gott ur den annars ganska så eländiga situationen, så är det väl just att det pågår en diskussion som engagerar människor. Det skapar förutsättningar för oss att nå ut och diskutera hur vi ser på saker och ting.

Det kanske alla säger om just sina frågor – men bostadsmarknad och hyressättning är komplext. Om du ser på de senaste dagarnas debatt. Tycker du att ni lyckas få ut era ståndpunkter, eller handlar allt bara om marknadshyra eller inte?

– Vi har försökt att vara tydliga med våra bevekelsegrunder när det gäller denna reform. Och då har det ju mycket handlat om att det absolut inte handlar om marknadshyra för tre miljoner svenskar. Vi har istället försökt fokusera på varför reformen skulle underlätta att bygga hyresrätter i Sverige.

Men… det har mest handlat om marknadshyra trots allt.

– Ja, det har såklart varit svårt. Det har varit ett otroligt uppskruvat tonläge. Det är trist när man hela tiden hamnar i diskussioner med utgångspunkt att ”nu ska tre miljoner få höjd hyra”. Självklart kan man debattera för en annan ståndpunkt än vår. Och det har jag full respekt för. Men det kan man göra med argument som är seriösa. Det skulle bostadsdebatten tjäna på.

Jag har förstått att ni ägnat mycket tid åt att försöka korrigera rena, medvetna eller omedvetna, missförstånd kring framförallt utredningen om hyressättning i nyproduktion.

– Så är det. Men det positiva är att vi fått väldigt mycket frågor från journalister som bevakar politiken. Frågor som: vad är egentligen presumtionshyra? Hur är det egentligen tänkt att reformen ska fungera? Ganska basala frågor, vilket inte är konstigt då det som sagt är ett komplext system. Kanske har det varit en crash course i bostadsmarknad för journalistiken. Vilket kan vara bra för framtiden.

Framtiden säger du, har dessa insatser inte märkts i rapporteringen nu?

– Nja, rubriksättningen har väl varit mer styrd av retorik än av fakta. 

Det är lättare att få ut ett budskap om att folk kommer att bli av med sina hem än att förklara hur olika upplåtelseformer hänger samman och så vidare. Behöver ni på Fastighetsägarna förändra er kommunikation?– Det är ju alltid lättare att säga nej till förändring än att förklara varför förändring behövs. Vi behöver hela tiden fundera på hur vi bättre och mer pedagogiskt kan kommunicera vad vi anser behöver göras. Vi måste sätta in det i det stora samhällsperspektivet. Inte minst är det viktigt att lyfta in att det även handlar om de som idag står utanför bostadsmarknaden

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]